Prof. Dr. Budak, “Uluslararası standartlarda sağlık hizmetleri sunmak istiyoruz”

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde “Sağlıkta Kalite Değerlendirmesi” toplantısı

İZMİR (Ege Ajans)-Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından “Sağlıkta Kalite Değerlendirmesi” kapsamında bir toplantı gerçekleştirildi. EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Bilim Sanat Amfisinde düzenlenen toplantıya EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necdet Erdilek,  Sağlık Bakanlığı Verimlilik ve Kalite Daire Başkanlığı heyeti ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversite olarak sağlık tematik alanına yönelik önemli ve anlamlı çalışmalar ile nitelikli projelerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diş Hekimliği Fakültemiz 1968 yılında Üniversitemizin 4. Fakültesi olarak kurularak bu süre zarfında 4 bini aşkın lisans mezunu,  500’ün üzerinde uzman hekimimizle ülkemizde ağız ve diş sağlığı konusunda önemli bir açığı kapatmaktayız. Yükseköğretim Kurumları Sınavında diş hekimliği fakülteleri arasında en yüksek puanla öğrenci alan fakülteyiz. Diş Hekimliği Fakültemiz bugüne kadar yetkin akademik kadrosu ile ülkemizdeki diğer diş hekimliği fakültelerine öncü ve örnek oldu. Özellikle son dönemde sahip olduğu teknik donanımı ile eğitim, sağlık ve araştırma konularında büyük bir aşama kat etti. Fakültemizde,  gelişmiş cihazlarla donatılan kliniklerde, on binlerce hastaya sağlık hizmeti veriliyor. Bölgemizdeki ağız ve diş sağlığı konusunda öncü merkezlerden birisiyiz. Ülkemizin pek çok ilinden resmi ve özel statüdeki hastaların güç olan tedavilerinin başvurulduğu ilk merkez konumundayız. Sağlıkta Kalite Değerlendirmesi kapsamında, Diş Hekimliği Fakültemizde, Sağlık Bakanlığımızın heyeti ve öğretim elemanlarımızla bir araya geldik. Hastanemizde olduğu gibi Diş Hekimliği Fakültemizin de A Plus ilan edileceğine inancım tam” dedi.

Rektör Prof. Dr. Budak, “Kaliteli ve nitelikli sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmak; tüm insanlığın en temel haklarından biridir. Ancak günümüzde, kaliteli sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle pek çok birey, sağlık problemleriyle mücadelede ciddi problemler yaşıyor. Sağlık Bakanlığımızın bünyesinde bu sorunun çözüme kavuşturulması için çok önemli  çalışmalar yürütüyor.  Ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kalitesini en üst seviyeye çıkarmak, hasta ve çalışan güvenliği ile memnuniyetini sağlamak amacıyla oluşturulan Sağlıkta Kalite Sistemi, bu sorunun çözümü için geliştirilmiş en önemli çalışmalardan birisi.   Sağlıkta Kalite Standartları’nın rehberliği tüm sağlık kurumlarının bu yönde gelişimine önemli katkılar sağlıyor” dedi.

“Kalite standardının taşıdığı stratejik önemin bilincindeyiz”

Ege Üniversitesi yönetimi olarak, kalite standardının taşıdığı stratejik önemin bilincinde olduklarını ifade eden Prof. Dr. Budak, “Kalite kavramının anlaşılması ve bir kurum kültürü olarak benimsenmesine oldukça önem veriyoruz. Hasta ve çalışanların güvenliği ve memnuniyeti, sağlık hizmetlerinin güvenirliği, şeffaflık ve toplumsal fayda ilkeleri yönetim olarak gündemimizin ana maddelerini oluşturuyor. Öncelikli hedefimiz; ulusal ve uluslararası kalite standartlarında en iyi sağlık hizmetlerini sunarak, çağımızın sağlık sorunlarına en etkili biçimde yanıt verebilmektir.  Sağlıkta kalite standartlarımızı geliştirmek amacıyla 2018 yılında Kalite Koordinatörlüğü’nü kurarak, çalışmalarımıza hız kazandırdık. Hastanemiz ve Diş Hekimliği Fakültemiz gibi, topluma sağlık hizmeti veren birimlerimizin sağlık sistemlerini, Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan Sağlıkta Kalite Standartları’na göre yeniden yapılandırıyoruz.  Bu konuda Tıp Fakültemizde çok önlemli bir noktaya ulaştık. Diş Hekimliği Fakültemizde de kalite standartlarını yakalamak için çalışmalarımızı gereken titizlikle sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Diş Hekimliği Fakültemiz alanında öncü konumda”

EÜ Diş Hekimliği Fakültesinin nitelikli akademik kadrosu, klinik altyapısı ve hasta odaklı sağlık hizmeti anlayışıyla alanında öncü bir konumda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Budak, “Fakültemizin, özellikle son dönemlerde eğitim, araştırma ve sağlık konularında büyük bir ilerleme kat ettiğini söylemek istiyorum. Fakültemizin ileri teknolojik altyapıya sahip kliniklerinde, on binlerce hastaya kaliteli sağlık hizmeti veriliyor. Hizmet ve faydasını yalnızca bölgemize değil, ülkemizin her köşesine ulaştırma gayreti güden Fakültemiz, kalite konusunda oldukça hassas bir yaklaşıma sahip. Fakültemiz, 2014’te kurulan Kalite Yönetim Birimi çatısı altında, sağlıkta kalite standartlarına entegre olma konusunda üstün bir gayret sergiliyor. Fakülte personelimiz, Sağlık Bakanlığı onaylı eğitimler aracılığıyla, mesleki bilgi ve tecrübelerini daha yüksek standartlara taşımak için çabalıyorlar. Ayrıca, sağlıkta kalite standartları arasında yer alan renkli kodlara ilişkin eğitim ve tatbikatlar fakültemizde aksatılmadan gerçekleştiriliyor.  Diş Hekimliği Fakültemizin bu konuda yürüttüğü çalışmaları,  bizler de yakından takip ediyor ve tüm imkânlarımızla destek olamaya gayret ediyoruz. Sağlık hizmetlerimizin iyileştirilmesi,  kaynakların daha etkin kullanılması ve sağlık alanında karşılaşılan sorunların çözümleri için Sağlıkta Kalite Standartları’nın rehberliği bizler için çok değerli. Sizlerin değerlendirmeleri neticesinde, sağlık hizmetlerimizin iyileştirilmesi konusunda ağırlık vermemiz gereken noktaları daha doğru tespit edeceğimize yürekten inanıyor,  bu konuda bizlere sağladığınız değerli katkılar için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Diş Hekimliği Fakültesi’nde kalite yönetimi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Necdet Erdilek, “Yüksek Öğrenim Kurumu’nun Sağlık Hizmetlerinde Kalite Dersi’nin müfredata eklenmesi yönünde aldığı karar doğrultusunda, ‘İyi Uygulama Örneği’ kapsamında, lisans öğrencilerimizin de komisyonlarda üye olarak yer almasına ve çalışmalara destek vermesine fırsat yaratılmıştır. Fakültemizde renkli kodlara ilişkin eğitim ve tatbikatlar aksatılmadan yapılmaktadır. 2019 yılına ait Acil Eylem, Triyaj ve Kırmızı Kod tatbikatları rektörlüğümüzün sivil savunma uzmanları gözetiminde içinde bulunduğumuz hafta içerisinde yapılmıştır. Fakültemiz sterilizasyon biriminde görev alan üç personelimiz Dezenfeksiyon Antisepsi Sterilizasyon Derneği (DAS) eğitimlerini tamamlamış olup Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalarını beklemektedir. Fakültemizin kalite çalışmalarına Rektörlük Çalışan Sağlığı ve İş Güvenliği Koordinatörlüğü tarafından da destek verilmektedir. Bu kapsamda çalışanların Sağlık Taramaları ve Risk Analizleri uzman kişilerce yapılmaktadır. Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafında da atık yönetimi konusunda destek alınmaktadır. Hedefimiz, Tıp Fakültemiz ile birlikte Sağlık Turizmi yapabilmek ve Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı (TUSEB) Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden (TÜSKA) akredite olmak için başvuruyu başlatmaktır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir