Üniversite sanayi işbirliğinde projeler ürüne dönüştü

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik ve Fen fakültelerinden öğretim elemanlarının Batı Basma Sanayi A.Ş. ile yaptığı çalışmalar sonucunda iki bilimsel proje, işbirliğinde ürüne dönüştü. Gece görüş özelliğine sahip kameralar tarafından neredeyse tespit edilemeyen kamuflaj ve hibrit ipliklerden elde edilen yangın durumunda güç tutuşma, antibakteriyel ve UV koruma özelliklere sahip perdelik kumaşın üretimleri yapıldı. Proje ekibi ve firma yetkilileri EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı ziyaret edip çalışmaları hakkında bilgi verdi. Rektör Budak, bilimsel projelerin üniversite-sanayi işbirliğiyle ürüne dönüşmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Batı Basma Sanayi Ar-Ge Merkezi ekibinin, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü ve Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri ile yürüttüğü iki bilimsel proje, üniversite sanayi işbirliği ile ürüne dönüştü. Hibrit ipliklerden elde edilen güç tutuşma, elektromanyetik kalkanlama ve UV koruma özelliklere sahip perdelik kumaşın geliştirilmesinde Egeli öğretim üyeleri, Prof. Dr. Arif Taner Özgüney, Doç. Dr. Yeşim Salman, Doç. Dr. Gökhan Kök ve Doç. Dr. Sema Namlıgöz görev aldı. Elektromanyetik ve UV radyasyon, alevden ve bakterilerden koruma sağlayan multifonksiyonel kumaşla ilgili çalışmalar sonucunda, patent başvurusunda da bulunuldu.

İLK SİPARİŞİ ALINDI

Batı Basma Sanayi A.Ş. ile işbirliğinde ürüne dönüştürülen bir diğer ürün ise gece görüş özelliğine sahip kameralar tarafından neredeyse tespit edilemeyen kamuflaj. Bu projede ise Ege’den Prof. Dr. Arif Taner Özgüney ile İstanbul Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Senem Kurşun Bahadır ile yine aynı üniversiteden Doç. Dr. Umut Kıvanç Şahin yer aldı. Proje kapsamında pigment boyarmaddeler ile yapılan baskılı kamuflajlar, Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirildi. Geliştirilen her iki ürünle ilgili ilk siparişler de alındı.

REKTÖR BUDAK’A ZİYARET

Öğretim elemanları ve firma yetkilileri EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı ziyaret etti. Örnek işbirliğinden dolayı proje ekibini ve firma yetkililerini tebrik eden Rektör Budak, “Günümüzde artan rekabet koşulları ile yenilikçi ürünler ortaya koyma gerekliliği tekstil sanayi için de vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Proje sonunda üretilen “Çok fonksiyonlu perde” için patent başvurusu da yapılarak hem akademik hem de ticarileşmiş ürün anlamında teknik tekstiller üretiminde önemli bir buluşa imza atılmıştır. Diğer ürünlerle ilgili çalışmalar da sürmektedir. Her iki projede yer alan değerli öğretim üyelerimizi tebrik ediyorum. Bu örnek işbirliklerinin artarak devam etmesini diliyorum. Ege Üniversitesi Rektörlüğü olarak bu kıymetli çalışmalara desteğimiz sürecek” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir