Ege’de “Dünya Toprak Günü” kutlandı

EÜ’de “Toprak Hayattır” Paneli

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi “Toprak Hayattır” panelinde konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bugüne kadar toprağın değerini görmezden geldik. Sınırlı olan bu kaynağımızı sınırsızmışçasına kullandık ekosisteme yaptığımız bilinçli ve bilinçsiz etkilerin çoğu geri çevrilemez boyutlara ulaştı. Artık topraklar hakkında konuşmaya ve toprakları korumaya başlamanın tam zamanı” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü tarafından  “Dünya Toprak Günü” etkinlikleri kapsamında Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu’nda  “Toprak Hayattır Paneli” düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hepimizin bildiği gibi Ziraat Fakültemiz Ege Üniversitesi’nin ilk iki fakültesinden birisidir.  Kurulduğu 1955 yılından bu güne kadar birçoğu Dünya’da ve Türkiye’de ilk olmak üzere pek çok ilki bilim dünyasına kazandırmıştır. Ziraat Fakültemiz,  bugün, bünyesinde bulundurduğu 10 bölüm ile ülke ve bölge tarımını modernleştirmek, tarımsal sorunlara bilimsel yaklaşımlarla çözümler geliştirmek için araştırma, teknoloji ve hizmet üretmektedir. ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP’ın ‘Ziraat ve Çevre’ alanı sıralamasında ‘Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi”ne Türkiye’den 10 üniversite girmiştir. Bu sıralamada Ülkemiz üniversiteleri arasında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi birinci olmuştur. Bu başarımızda Fakültemiz Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümümüzün etkisi büyüktür. Ege Üniversitesi olarak Tarım ve Orman Bakanlığına Ziraat Fakültemiz akademisyenlerinin hazırladığı 24 projeyi sunduk. Projelerimiz kapsamında şimdi de Orman Okulu uygulamaya geçirdik. Bu projede ilk olarak ‘Eğiticilerin Eğitimini’ tamamladık. Eğiticilerimiz 4 bin ilköğretim öğrencesine eğitim verdiler. Bu projemizin ulusal düzeyde yaygınlaşmasını devletimizin üst yöneticilerine sunacağız. ‘Sağlıklı Hayatlar İçin Sağlıklı Toprak’ teması ile gerçekleştirdiğimiz toprak hayattır paneli ile farkındalık oluşturacağız. Bugüne kadar toprağın değerini görmezden geldik. Sınırlı olan bu kaynağımızı sınırsızmışçasına kullandık ekosisteme yaptığımız bilinçli ve bilinçsiz etkilerin çoğu geri çevrilemez boyutlara ulaştı. Artık topraklar hakkında konuşmaya ve toprakları korumaya başlamanın tam zamanı. Panelde emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

 Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum ise, “Sürdürülebilir gıda güvenliği açısından stratejik bir öneme sahip olan, tarım sektörünün en önemli bileşeni olan tarım topraklarımızdır. Tarım toprakları ve onları koruma derken bahsettiğimiz salt toprak değil; toprak, su kaynakları ve biyoçeşitliliğin bir bütün olarak korunması, verimli kullanılması olarak algılanmalı ve yorumlanmalı” diye konuştu.

    “Toprağın yok olmasına dur demek için birlik olma günü”

    Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Saatçi Mordoğan, “Bugün bir kez daha toprağın önemini hatırlama ve hatırlatma günü. Toprağın, verimli olarak yönetimi, bitkisel üretim gücünün artırılması ve etkin tarımsal uygulamaların hayata geçirilmesi, sadece ülkemiz ekonomisine katkı sağlamayacak aynı zamanda toprakların sürdürülebilir verimliliğinin tesis edilmesiyle birlikte gelecek kuşakların gıda sorununa da çözüm bulacağız” dedi.

“Türkiye’nin erozyonu, normal erozyondan 18-20 kat fazla”

    Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 2’inci  Başkanı Ela Dalçam, toprakların erozyon ile kayıplarına vurgu yaptı. Dalçam “Ülkemizin coğrafi koşulları nedeniyle akarsularla birlikte alandan taşınan toprak, Kuzey Amerika’nın 6, Avrupa’nın 17 ve Afrika’nın 22 katı daha fazla düzeyde. Türkiye’de erozyon en fazla sırasıyla Fırat, Dicle ve Yeşilırmak Havzalarında görülüyor.  Türkiye’deki erozyonu normal erozyondan 18-20 misli fazla” dedi.

Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü lisans öğrencileri adına konuşma yapan son sınıf öğrencisi Gaye Hürcan ise, Türkiye’nin ve tüm dünyanın daha doğa dostu şehir planlamalarına, daha sürdürülebilir tarım politikalarına, daha iyi toprak yönetim uygulamalarına ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Hürcan, tüm bu faaliyetlerin gerçekleşmesi aşamasında ise iyi yetişmiş Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunu ziraat mühendislerine ihtiyaç bulunduğunun altını çizdi.     

Konuşmalarının ardından, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Ali Ufuk Su ile Serkan Yınnış tarafından icra edilen ve “Benim Sadık Yarim Kara Topraktır”, “Kırmızı Buğday Ayrılmıyor Sezinden” ve “Gesi Bağları” adlı türkülerden oluşan müzik dinletisi gerçekleşti.

Açılış töreni sonrasında moderatörlüğü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Delibacak’ın yaptığı bir panel gerçekleşti. Panelde konuşmacı olarak; İzmir Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, ‎Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbek, Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğural ve Menemen Günerli Köyü Üreticisi Bahri Tufan yer aldı.

Tarım topraklarının önemini, ekosistem fonksiyonlarını ve ülke topraklarının mevcut durumları ile sorunlarının çözüm önerilerinin konuşulduğu panelde tarım topraklarının tehditleri, tarımsal faaliyetlerin zorlukları, fırsatlar ve öneriler bütüncül bir yaklaşımla değerlendirildi.  Konuşmacıların tarım sektörünün farklı paydaşları olmasıyla zenginleşen panele, tarım alanından sektör temsilcileri, birçok üretici, kamu görevlileri, akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) yöneticileri ve öğrencilerin içerisinde yer aldığı multidisipliner bir katılım sağlandı. Etkinlikte ayrıca toprak ile ilgili farkındalığın konu edildiği “Toprak Hayattır” adlı kısa film gösterimi yapıldı.

HABER: Nur Sena Karakılıç- Deniz Şimal Taşan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir