Teknik direktör Rıza Çalımbay, Egelilerle buluştu

EÜ’de  “Türk Futbolu ve Değişim Süreci”  söyleşisi

Teknik direktör Rıza Çalımbay, Egelilerle buluştu

 Tülay Çolak-Müzeyyen Öztürk

Teknik direktör Rıza Çalımbay, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen  “Türk Futbolu ve Değişim Süreci” konulu söyleşiye konuk oldu.

Rıza Çalımbay, Ege Üniversitesinde gerçekleştireceği söyleşi öncesi Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Budak, Türk futbolunun önemli isimlerinden eski milli futbolcu ve teknik direktör Rıza Çalımbay’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

EÜ Kültür Sanat Evi’nde düzenlenen söyleşiye Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Timuçin Gençer, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.  Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer, “Rıza Çalımbay’ın 20 yıllık aktif bir futbol kariyeri bulunuyor ve bunun 16 yılını profesyonel olarak geçirmiştir. Kendisi her zaman sahadaki duruşuyla örnek bir kişiliğe sahip oldu. Futbolculuk kariyeri bittikten sonra teknik direktörlük kariyeri başladı. Teknik direktörlük kariyeri boyunca 10’un üzerinde takımla çalıştı. Çok büyük bir deneyime sahip olduğu açıkça ortada. Kariyeri boyunca sadece Beşiktaş’ın formasını giyen Çalımbay, uzun süre boyunca da Beşiktaş’ın kaptanlığını yapmıştır. Ayrıca Rıza Çalımbay, Beşiktaş takımında en çok forma giyen futbolcu unvanını da almıştır. Yoğun gündemine rağmen aramızda olup bizleri onurlandırmasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

“VAR Sistemi’nin faydası olduğuna inanıyorum”

Video Hakem Uygulaması (VAR) ile ilgili konuşan Çalımbay, “Ben, yeni getirilen bu sistemin Türk futbolu açısından önemli olduğunu düşünüyorum. VAR Sistemi’nin Türk futboluna faydası olduğuna da inanıyorum. İlk başlarda sistemden kaynaklı hatalar elbette ki olacaktır fakat, Türk hakemlerini rahatlatan bu sistem şaibeli olan birçok pozisyonun tekrar izlenebilmesinden ötürü doğru karar vermek için önemli bir yöntemdir. Hatayı en aza indirmek için kurulan bu sistem, hem hakem arkadaşlarımızın işini kolaylaştırmıştır hem de futbol severlerin tepkilerini aza indirmiştir. Yeni alışmaya çalıştığımız bir yöntem olduğu için pozisyonların tekrar izlenilmesine rağmen hatalı kararlar verilebiliyor. Fakat önümüzdeki dönemlerde sistemin oturacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Altyapıdaki futbolcuyu her yönden yetiştirmek gerekir”

Futbolun bireysel psikoloji ile ilişkisine değinen Çalımbay, “Öncelikle sadece futbolcuların değil, toplum içerisindeki herkesin psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ve futbolcuların da bu koşullardan geçerek eğitilmesi gerektiğini savunuyorum. Çünkü, altyapıdaki futbolcuyu her yönden yetiştirmek gerekir. Biz teknik adamlar, eğer gençlerimize yeterli desteği verirsek ve takım içerisinde rahat hissetmesini sağlarsak, başarı kaçınılmaz olacaktır. Bunun için de gerekli olan, futbolcunun psikolojisinin iyi olması, takım arkadaşlarıyla uyumlu davranışlar geliştirebilmesidir. Sadece teknik yönlerden eğitim almak başarıyı getirmez. Önemli olan her koşulda ve durumda sakin kalıp takımımıza destek sağlamaktır. Altyapıda teknik direktörün oyuncuya şans vermesi ve oyuncunun da bu şansı değerlendirmesi gerekiyor. Buradaki şey teknik direktörün cesareti ve yönetimin ona destek vermesidir” dedi.

Amatör Lig’de olan futbolcuların keşfedilmesinin zor olup olmadığı sorusuna yanıt veren Çalımbay, “Ben şuna inanıyorum; futbol artık çok büyük bir endüstri ve inanılmaz şekilde para dönüyor. İyi bir futbolcu nerede olursa olsun amatör olabilir, başka yerde de olabilir ama kesinlikle keşfediliyor ve biri bulup çıkartıyor. Bu işi yapan bir sürü menajer arkadaşlar var. Çocuklarını futbol okuluna gönderen aileler, onların çok iyi futbolcu olacaklarına inanarak gönderiyorlar. Pes etmemek gerekiyor, mutlaka bu işi bilen ve anlayan kişiler karşılarına çıkacaktır bu şekilde de yetenekleri fark edilecektir” diye konuştu.

Rıza Çalımbay iyi bir futbolcu, antrenör ve teknik direktörün nasıl olması gerektiğini şu sözlerle anlattı: “Bazı şeyleri geliştirmek gerekiyor, örneğin liderlik vasfının çok iyi olması gerekir. Bir diğeri ise yabancı dilin iyi öğrenilmesi gerektiğidir. En önemlisi ise bu işi çok sevmeniz gerektiğidir. Bunu bir ekip haline gerçekleştirirseniz daha çok başarılı olunur ama bu işi sevmiyorsanız bence çok uğraşmayın. Bu bir aşk, bu bir sevgi”

Söyleşinin sonunda Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Timuçin Gençer tarafından Rıza Çalımbay’a plaket takdim edildi.  Programının devamında Ege Üniversitesi Televizyonu’na (EÜ TV) konuk olan Çalımbay, Fehim Serçe’nin sunduğu Dakika 35 programında kendisiyle ilgili merak edilenleri anlattı ve futbola yönelik yorumlarda bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir