“BİR ORGAN BAĞIŞIN BİN UMUT OLSUN”
Berfu Coşkun – Tanna Briliant Dwizky – Mediha Ekici
Ege Üniversitesinde gerçekleştirilen “Bir Organ Bağışın Bin Umut Olsun” programında konuşan Öğr. Gör. Tuğba Nur Öden, “Beyin ölümü gerçekleşen hastaların yüzde 25’i bağış yapıyor. Tüm bunları aşmak için yapılacak en iyi şey eğitimdir. Ege üniversitesi olarak bu konuda öncü üniversitelerden biriyiz” dedi.
Ege Üniversitesi(EÜ) Hemşirelik Fakültesi, Öğrenci Hemşireler Derneği ve Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile “Bir Organ Bağışın Bin Umut Olsun” etkinliği düzenlendi. EÜ Hemşirelik Fakültesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşmacı olarak; Öğrenci Hemşireler Derneği Genel Başkanı Cansu Çağırıcı, EÜ Cerrahi Hastalıkları ve Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türkan Özbayır, Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü Organ Bağış Biriminden Araştırmacı Şaziye Uludağ, EÜ Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezinden Öğr. Gör. Tuğba Nur Öden yer aldı.
Etkinliğe EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ülkü Güneş, Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışı Birimi çalışanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Prof. Dr. Türkan Özbayır, “Organ Bağışı Haftası nedeniyle organ bağışı yapan bireylerin sayısı her geçen gün artıyor. Farkındalıklar bizim için çok önemli, her gün onlarca binlerce insan organ nakli için sıra bekliyor, aynı zamanda onlarca insanın da kaybını yaşıyoruz. Organ bekleyen insanlarımız hastalarımız olmasın istiyorum. Ben bu organizasyonu yapan tüm meslektaşlarıma, arkadaşlarıma ve değerli katılımcılara çok teşekkür ederim” dedi.
“Her bağış yeni bir hayat demek”
Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü Organ Bağış Biriminden Araştırmacı Şaziye Uludağ, “Organ Bağışı Haftası kapsamında geçen hafta güzel bağışlar aldık. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes yasal olarak organlarının tamamını ya da bir bölümünü bağışlayabilir. Yasal düzenleme olmadığı için bireyin ölümü gerçekleştikten sonra bağış için mecburen ailelerin onayı gerekiyor ve aileler bu duruma sıcak bakmıyor. Bizim amacımız ailelerde, toplumda bu konuda farkındalık yaratmak, bilinç oluşturmaktır” dedi.
Organ bağışının önemi, kimlerin organ bağışında bulunabileceği, organ naklinin ne olduğu ve hangi koşullarda yapılabildiği hakkında bilgiler veren Uludağ, “EÜ Tıp Fakültesi olarak son derece başarılıyız. Her bağış yeni bir hayat demektir” diye konuştu.
“Hedefimiz kadavradan yapılan bağışlarımızı yükseltmek”
Öğr. Gör. Tuğba Nur Öden, “Organ nakli sırası var ve gün geçtikçe uzuyor, donör sayısı çok az, bizim bundan sonraki süreçte bekleme sayısını azaltmamız için organ bağışına ihtiyacımız var. Kadavradan yapılan nakil oranı çok düşük. Hedefimiz kadavradan yapılan bağışlarımızı yükseltmek. Yapmamız gereken kadavra sayısını ve organ bağışını arttırmak olmalı” dedi.
Bu konuda sağlık çalışanlarına çok iş düştüğünü, hasta yakınlarına organ bağışı süreciyle ilgili gerekli bilgilendirmeleri yapmaları gerektiğini vurgulayan Öden, “Hastanın beyin ölümü gerçekleştikten sonra kararı hasta yakınları veriyor. Önemli olan onlarla sağlıklı iletişim kurmak. Bu süreçte karşılıklı iletişim çok etkilidir, bunun için de eğitim çok önemlidir. Eğitim olmazsa bu konuda başarı sağlayamıyoruz. Koordinatör iletişimde başarılı değilse yüzde 60 oranında bağış oranı düşüyor. Beyin ölümü gerçekleşen hastaların yüzde 25’i bağış yapıyor. Tüm bunları aşmak için yapılacak en iyi şey eğitimdir. Ege üniversitesi olarak bu konuda öncü üniversitelerden biriyiz” diye konuştu.
Konuşmacılardan sonra, organlarını bağışlayarak 7 kişiyi yeniden hayata bağlayan Kemal Kuşum anıldı. Ardından etkinliğe katılan konuşmacılara hediyeleri takdim edildi. Etkinlik, katılımcıları organ bağışına teşvik etmek amacıyla düzenlenen stantta bağış kaydı alınarak son buldu.