15. Tömer’ler Arası “Türkçe Konuşma Yarışmasını” Ege Üniversitesi Kazandı

Ayaulym Zhexenbayeva – Melek Özdemir – Vahdet Karakaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde  “15. TÖMER’ler Arası Türkçe Konuşma Yarışması ve OMÜ Türkçe Şöleni” gerçekleştirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “15. Karamanoğlu Mehmet Bey TÖMERLER Arası Türkçe Konuşma Yarışması”nın birincisi Ege Üniversitesi oldu.  Yarışmada Ege Üniversitesi  öğrencisi Kenyalı Zacharia Waithaka Nganga 12 üniversite arasında birinci  oldu. Birinci olan Zacharia Waithaka Nganga’yı makamında kabul eden EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, başarısından dolayı öğrencisini tebrik etti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) programıyla Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zooteknik Bölümünde yüksek lisans kazanan Zacharia Waithaka Nganga,  “Ege Üniversitesinin çok tecrübeli olmasından dolayı burada olmak istedim. Hocalarım, Ömür Özütemiz ve Seçkin Sarpkaya beni çok desteklediler onlara çok teşekkür ederim” dedi.  Yarışmada çok heyecanlandığını belirten Nganga, konuşmaya başladıktan sonra heyecanını yendiğini söyledi. Motivasyonun çok yüksek olduğunu belirten  Nganga, özgüvenden bahsettiği 5 dakikalık konuşmasını  Mustafa Kemal Atatürk’ün “Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur” sözüyle bitirdi.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Görevlisi Seçkin Sarpkaya ise  “TÖMER, buranın dinamik gücü. 53 ülkeden öğrenci geliyor. Bu, bir yarıştan çok şölen havasında gerçekleşiyor. Asıl amaç Türkçe konuşmalarını motive etmek. Konuşma süresi beş dakikadır, konuşma hususu konusu hususunda bir sınırlama yoktur, yarışma esnasında hiçbir metin kullanılamaz öğrenciler ezberden konuşur” dedi. Sarpkaya, “Hocamız  Öğretim Görevlisi Ömür Özütemiz öğrencimizin hazırlanma sürecinde çok emek verdi ve destek oldu. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit bu tür organizasyonlarda hep bizim yanımızda yer aldı ve desteklerini hiçbir zaman esirgemedi. Onlara bu desteklerinden ötürü çok teşekkür ederiz” dedi.

Yarışmanın ikincisi Necmettin Erbakan Üniversitesi olurken üçüncü Afyon Kocatepe Üniversitesi oldu. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, kazandığı bu birincilikle, son üç yılda ikinci kez birinci olurken, ikinci defa bu organizasyona ev sahipliği yapma hakkını kazandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir