Engelli bireyleri hayata bağlayan spor: Boccia

Boccia Milli Takım Antrenörü Yılmaz, Ege’de engelli bireylerle Boccia oynadı

Engelli bireyleri hayata bağlayan spor: Boccia

Buğra İğci – Eylül Nurkanlı

Ege Üniversitesi Engelli Çocuklar Rehabilitasyon ve Eğitim Parkı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde “Boccia” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan Boccia Milli Takım Antrenörü Nihat Yılmaz, engelli bireylerle birlikte Boccia oynadı. Yılmaz,  Boccia Spor Dalı ve Boccia oynamanın engelli bireyler üzerindeki olumlu etkileri hakkında bilgi verdi.

Ege Üniversitesi Engelli Çocuklar Rehabilitasyon ve Eğitim Parkı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Berrin Durmaz ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu On’un katılımıyla gerçekleşen etkinlikte engelli bireylere Paralimpik Boccia hakkında bilgi verildi. Milli Takım Antrenörü Nihat Yılmaz eşliğinde gerçekleştirilen Boccia müsabakalarına katılan engelli bireyler keyifli anlar yaşadı.

Etkinlik hakkında konuşan Prof. Dr. Durmaz, “ Geçtiğimiz hafta dünyada “Spina Bifida Haftası” olarak kutlandı. Bu etkinliğe Sipina Bifida’lı hastaları daha çok davet ettik. Farkındalık yaratmak adına gerçekleştirdiğimiz bir etkinlik. Bu aktiviteyi daha önceki yıllarda Milli Takım kampında da yapmıştık. Hocamız sağ olsun bizi kırmayarak buraya geldi. Boccia Milli Takım kampı 30 yıl sonra burada yapıldı. Bu sporun en büyük özelliği engelli bireylerin motor becerilerini, koordinasyonlarını, dengelerini ve kendine güvenlerini iyileştirmesi. Bunun yanında bireyler sosyalleşme imkânı buluyor ve kişisel gelişimlerine de katkısı büyük. Burada birçok çocuğun önceden yapamadığı hareketleri bir süre sonra yapabildiklerini görüyoruz. Bu aktiviteler sayesinde bireyler daha önce yapamadıkları hareketleri ortaya çıkartıyorlar. Engelli bireylerimiz burada başardıklarıyla muazzam bir haz yaşıyorlar. Bizim için basit görünse bile onlar için büyük bir olay. Biz onlara yardımcı olmak için buradayız” diye konuştu.

Sporun engelli bireyler için faydalarına değinen Antrenör Nihat Yılmaz, “Tıbbi destekle beraber işin teknik boyutunu ve onların içindeki potansiyeli ortaya çıkarmalarını sağlıyoruz. Biz, hocalarımızla birlikte onların yaşamlarında yepyeni bir pencere açıyoruz. Onları hayata adapte ediyoruz ve zoru başarmayı öğretiyoruz. Sizinle benimle rekabet edebiliyorlar”  dedi.

Boccia sporu hakkında da bilgi veren Yılmaz, “Bu spor Türkiye’ye 30 yıl geç geldi. Biz bu açığı kapatmak istiyoruz ve çabalıyoruz. Boccia en ağır engellilerin bile oynayabildikleri paralimpik bir spor. Engelli Olimpiyatları’nda yer almakta. Engel durumuna göre bireyler sınıflara ayrılıyor” diye konuştu.

Boccia Nedir ?

Boccia, kas kontrolünü ve hassasiyetini test eden paralimpik bir spordur. Oyuncular, topu yerdeki hedef topun yakınına iterler. Toplar yuvarlanabilir, atılabilir, tekmelenebilir veya aşağı doğru bırakılabilir. Eğer oyuncu topu atamıyor ya da topa tekme vuramıyorsa rampa kullanabilirler. Eğer oyuncular topu elleriyle serbest bırakamıyorlarsa, yardımcı ekipman veya baş-el değneği kullanabilirler. İki taraf bireysel çiftli veya üçer kişilik takımlar halinde belirlenen sayıda sette rekabet ederler. Her iki tarafın her sette atışlar ve skorun sayımı için 6 topu vardır (kırmızı veya mavi). Puanlar maç boyunca kazananı belirlemek için biriktirilir. Saha boyutları 12.5 metreye 6 metredir.

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir