Ege Su Ürünleri Fakültesi 33. Dönem Mezunlarını Uğurladı

Müzeyyen Öztürk -Tülay Çolak- Delil Ekin

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi 2018-2019 Eğitim ve Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi. EÜ Su Ürünleri Fakültesi 33’üncü dönem mezunları EÜ Su Ürünleri Fakültesi Binbir Gıda Konferans Salonu’nda düzenlenen görkemli bir törenle sektöre uğurlandı. Törene, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Halil Şen ve Doç. Dr. Tolga Dinçer, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kurtuluş Bingöl, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız Demirel, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, “Bugün burada 33’üncü dönem mezunlarımızı vermenin büyük onur, heyecan ve kıvancı içerisindeyim. Fakültemiz 1982 yılında kurulmuş olup eğitim hayatına Yüksekokul olarak başlamıştır ve Türkiye’nin kurulan ilk dört yüksekokulundan bir tanesidir. O tarihten itibaren eğitim öğretim hayatına başlayan bölümümüz 1992 yılında ise Su Ürünleri Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Fakültemiz; eğitim, öğretim, araştırma faaliyetlerine devam eden Türkiye’nin en büyük ve en gelişmiş Su Ürünleri Fakültesi’dir. Eğitim hayatımızı çok geniş olanaklarla devam ettiriyoruz. Öğrencilerimizin uluslararası rekabette geri kalmamaları için her koşulda ve şartta ‘öğrenci odaklı eğitime’ devam ediyoruz.  Son yıllarda Türkiye’de su ürünleri fakülteleri sayısı artıp gelişim göstermeye başlasalar da EÜ Su Ürünleri Fakültesi olarak hala bir numaradayız” diye konuştu.

“Su ürünleri sektörü ülkemiz için lokomotif olacak”

Prof. Dr. Sunlu, “‘Akuakültür yani su ürünleri yetiştiriciliği, ülkemizde gerçekten 300 bin tonları geçen rakamıyla gelecek yıllar için ümit vadeden bir sektör olarak karşımıza çıkmıştır. Bunun yanında 2018 rakamlarına baktığımızda; su ürünleri ihracatının bir milyar doları geçtiğini görüyoruz. Bu da su ürünleri üretimimizin ne kadar kaliteli, ne kadar rekabetçi ve ne kadar dünyaya açık bir sektör olduğunu gözler önüne sermekte. Hükümetimizin sektörümüze dair planlarına bakacak olduğumuzda ise önümüzdeki dört yıllık zamanda su ürünleri üretiminin 300 bin ton civarında olan akuakültür üretiminin 600 bin tona yükseltilmesi hedefi var. Bu durum sektörümüz açısından yakın gelecek için son derece iyi bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü ne kadar fazla üretim demek o kadar fazla istihdam, o kadar fazla emek gücü ve dolayısıyla da gelir düzeyimizin o ölçüde artması demektir. Tüm bu gelişmeler ışığında su ürünleri sektörünün önümüzdeki senelerde ülke açısından lokomotif olacağı sonucu ortaya çıkmaktadır” dedi.

Su ürünleri mühendisliğinin ülkemizdeki ve yakın gelecekteki önemine değinen Prof. Dr. Sunlu, “Akuakültür yani yetiştiricilik yoluyla elde ettiğimiz ürün miktarı her geçen yıl artmaktadır. Önümüzdeki yıllarda da iyi yetişmiş, kalifiye personelimizle birlikte bu artışın iki katına çıkması planlanmakta. Ancak siz değerli su ürünleri mühendisleri kendini geliştirir ve kalifiye eleman olmak için çabalarsa planlarımızı gerçeğe dönüştürebiliriz. O yüzden tüm mezunlarımızın ülkemiz için değeri ve önemi her geçen yıl artarak devam edecektir. Benim buna olan inancım tamdır, tabi bunu yapabilmemiz için önemli olan bir diğer faktör de kaynakların sürdürülebilirliği konusudur. Kısacası ne pahasına olursa olsun vahşi ya da kapitalist üretim anlayışından artık çevreye uyumlu, sürdürülebilir üretim anlayışına tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geçilmiş durumdadır. Hem çevreye uyumlu teknolojilerin geliştirilmesi hem de doğal kaynakların gelecek nesillere sağlıklı bir biçimde aktarılabilmesi için fakültemizdeki gelişmeler son derece önemlidir ve sizlerin ilgisi de oldukça değerlidir. Dört yıl boyunca sizlere Cumhuriyet değerlerine bağlı, çağdaş düşünceyi temel alan, çevreyle bütünleşik, su ürünleri kaynaklarını koruyan ve kollayan,  bilgilerini daima geliştiren su ürünleri mühendisleri olarak eğitim verdik. Sevgili ailelerinize de teşekkür ediyor yolunuzun aydın ve bahtınızın açık olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Eğitim yaşam boyu devam eden bir olgu”

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kurtuluş Bingöl, “Sevgili genç meslektaşlarım bugün yıllardır sürdürdüğünüz eğitim yaşamınızı noktalarken iş hayatına da yeni bir adım atacaksınız. Tabi ki bu eğitiminizin bittiği anlamına gelmiyor çünkü eğitim insanın kendini yenilemesiyse yaşam boyu devam edecek bir olgudan söz ediyoruz demektir. Bu noktada da Ziraat Odamız sizlere yaşam boyu yardımcı olacak, rehberlik edecek ve eğitiminize katkıda bulunacak. Birçoğunuz belki de odamızın etkinliklerine öğrenci kolları olarak katıldınız ve hatta ortak etkinlikler bile düzenlediniz. Acı, tatlı tecrübeler yaşadığınız öğrenciliğinizi noktalayarak okullarınızdan mezun olduğunuz ve mezuniyetinizi kutladığınız bugün ve ilerisinde size sağlık, mutluluk ve başarı diliyorum. Sizleri bu aşamaya getiren ailenize ve akademik personele teşekkür ediyor sizleri kutluyorum. Ayrıca Su Ürünleri Fakültenizde ilk altı dereceye giren öğrencilerimizin yıllık İzmir Ziraat Odası üyeliklerinde sponsorluklarını üstleniyoruz ” dedi.

Mezun öğrenciler adına konuşan Biçerli,  “Bugün burada ortak bir sevinci paylaşmak için bulunuyoruz.  Hepiniz bugün evlatlarınızın heyecanını paylaşmak için toplandınız. Öncelikle burada konuşma yapmamı sağlayan aileme, arkadaşlarıma, hocalarıma ve bütün üniversite çalışanlarına teşekkür ediyorum. Toplumun bize balıkçı mı olacaksınız gibi sözlerine karşın elimizden gelenin her zaman en iyisini yaparak, azim göstererek ve çalışarak bu algıyı kırabileceğimizi biliyorum. Cumhuriyetin gelecekteki mirasçıları olarak Atatürk’ün bize emanet ettiği topraklarda vatanımız için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından tüm öğrencilere diplomaları fakülte öğretim elemanları tarafından takdim edildi. 33. Dönem Su Ürünleri Fakültesi birincisi İhsan Biçerli, ikincisi Yarkın Demirkesen üçüncüsü ise Burhan Çaylı oldu. Şarkılar eşliğinde gerçekleşen kep atma töreninin ardından mezuniyet töreni sona erdi.

  

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir