EGE’NİN EN KAPSAMLI KÜTÜPHANESİ

Rifat Ulaş Erdoğan-Taylan Deniz Kandemir-Ali Can Ergin

İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin en donanımlı ve en kapsamlı kütüphanelerinden olan Ege Üniversitesi (EÜ) Merkez Kütüphanesi “Otomasyon Sistemi” yenilendi. EÜ öğrencileri, çalışanları, öğretim elemanları ve İzmir halkı başta olmak üzere Türkiye ve dünyadaki araştırmacılar için referans merkezi olan EÜ Merkez Kütüphanesi, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde yeniden yapılandırılarak, mekânsal ve içerik olanakları artırıldı. Hem sahip olduğu eser sayısı hem de dijital alt yapısı ile önemli bilimsel kaynak oluşturan EÜ Merkez Kütüphanesi’nde; 227 bin 106 basılı kitap, 189 bin 585 elektronik kitap, 49 bin 998 elektronik dergi, 62 veri tabanı, ayrıca engellilere yönelik 426 sesli kitap ve 39 seslendirilmiş film yer bulunuyor. Rektör Budak, yıl boyunca yoğun bir tempoda çalıştıkları için kütüphane personeline teşekkür etti.

Geleneksel ve dijital kaynakları, farklı içeriklere sahip koleksiyon ve arşivleri, engellilere yönelik sunduğu olanaklarla İzmir’de kitap kurtlarının buluşma adresleri arasında yer alan EÜ Merkez Kütüphanesi’ne 2018 yılında toplam 1 milyon 418 bin 745 kez giriş yapıldı.

“SOBİAD VE ROSETTA STONE DİL EĞİTİM ARACINA SAHİP”

Akademisyen, öğrenci ve idari personelin yabancı dil eğitimini desteklemek amacıyla, 30 ayrı dil eğitimi içeren Rosetta Stone dil eğitim programına abone olan EÜ Merkez Kütüphanesi, Türkiye merkezli en çok sosyal bilimler makalesinin bulunduğu yerli indeks olan SOBİAD (Sosyal Bilimler Atıf Dizini) Veritabanına da sahip.

Merkez Kütüphanede; kablolu ve kablosuz internet erişimi, görsel-işitsel bilgi kaynakları ile elektronik veri tabanlarının kullanımı, ödünç verme, kütüphanelerarası yayın temini gibi klasik kütüphane hizmetlerinin yanı sıra, eğitim programları da düzleniyor. Web sayfası aracılığıyla araştırmacıların, elektronik ortamdaki kütüphane hizmetlerinden kesintisiz yararlanabildiği Merkez Kütüphanesinde kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda basılı, elektronik, görsel-işitsel her türlü bilgi kaynağı temin ediliyor. Ayrıca,  kütüphane materyallerinin hizmete sunulması dışında, kullanıcı eğitimleri çalışmaları da yürütülüyor. Her ay çeşitli konularda (Editörlük süreçleri, veritabanı kullanıcıları, makale yazma vb.) kullanıcılara bilgi aktarılıyor.

“ENGELSİZ KÜTÜPHANE”

“Engelsiz Kütüphane” sloganıyla çalışan EÜ Merkez Kütüphanesinde, engelli öğrencilerin okudukları bölümlere göre ihtiyaç duydukları akademik kitaplar ve her türlü öğretim materyali betimlenip seslendiriliyor. Ayrıca, Engelsiz Ege birimiyle ortak çalışılarak, engelli öğrencilere online hizmet sunuluyor.

“VİZE VE FİNAL SINAVI DÖNEMLERİNDE 24 SAAT AÇIK”

Kütüphanenin vize ve final dönemlerinde 7/24 açık olması, ders çalışırken sabahlayan öğrencilere çorba, çay ve börek ikramının sunulması kütüphaneyi cezbedici bir merkez haline getirdi. Yeni uygulamalar ve ilave okuma salonlarının yapılmasıyla kütüphanenin kullanım oranı kısa sürede 3 kat arttı.

REKTÖR BUDAK’TAN TEŞEKKÜR ZİYARETİ

Öğrencilerin yıl boyunca sınavlarına hazırlanmaları için yoğun bir tempoda çalışan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde görevli personelle bir araya gelen Rektör Budak, kendilerine teşekkür etti. Öğrencilerin donanımlı bireyler olarak mezun olmaları için EÜ’nün eğitim kalitesini sürekli olarak arttırdığına dikkat çeken Rektör Budak, “Gençlerimize güveniyoruz. Ülkemizin geleceği gençlerimizle daha parlak olacak. Öğrencilerimize daha iyi bir hizmet sunmak için emek harcayan çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir