İzmir’de “2. MS Tanı ve İzleminde Klinik ve Radyolojik Yaklaşım Çalıştayı” gerçekleştirildi
İZMİR(Ege Ajans)- İzmir’de Nöroloji Derneği (TND) MS Çalışma Gurubu ve Türk Nöroradyoloji Derneği (TNRD) işbirliğinde “2. Multiple Skleroz Tanı ve İzleminde Klinik Radyolojik Yaklaşım Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştay, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Nur Yüceyar ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çallı eş başkanlığında yapıldı.
Çalıştay ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Nur Yüceyar, “Nöroloji ve Nöroradyoloji alanında konularında uzman hekimlerimiz tarafından MS tanısında klinik rehberler, yeni MS kriterlerinin klinik pratikte uygulanımları, MS’ de Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)’de progresyon belirteçleri, olgular eşliğinde Nöromyelitis optica spektrum hastalıklarında ve çocukluk çağı demyelinizan hastalıklarında görüntüleme özellikleri hem klinisyen hem nöroradyolog bakış açısıyla gözden geçirildi. Özel bir oturumda klinik ve radyolojik olarak MS ile karışan durumlar olgularla ayrıntılı olarak masaya yatırıldı” diye konuştu.
Multiple Skleroz(MS)’in santral sinir sistemini oluşturan beyin, omurilik görme sinirini etkileyen bağışıklık sisteminin bir hastalığı olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Nur Yüceyar, “Sıklıkla 20-40 yaş arasında genç erişkini etkileyen bu hastalık kalıcı nörolojik bulgulara yol açabilmektedir. Bu aşamada erken tanı ve tedavi kadar; tedavi yaklaşımı ve gidişi farklı olabilecek diğer karışabilen hastalıklardan da ayırt etmek önemlidir. Manyetik Rezonans Görüntüleme hem erken tanı, hem doğru tanı, hem de hastalığın tedaviye yanıtını belirlemede vazgeçilmez tanı ve izlem aracıdır. Hastalık ile ilgili radyolojik olarak erken tanı yöntemleri ve tedavi izlemleri nörolojik bilimler dünyasının son 20 yıldır en yoğun uğraş alanı olmuştur” dedi.
Prof. Dr. A. Nur Yüceyar, “Ülkemizde MRG tanı araçlarına erişim ve kullanım açısından büyük sıkıntılar olmamakla birlikte çekim ve değerlendirmede standardizasyonu sağlamak için nörolog ve nöroradyologlar arasında sağlıklı bir iletişim önemlidir. Bu aşamada nörolog ve nöroradyologların bir araya geldiği bilimsel ortamların artması amaçlanmaktadır. MS hastalığında farkındalığın artması, MRG’nin yaygınlaşması ile hastalığın erken tanınması mümkün olabilmektedir. Erken tanı ardından atak ve özürlülük önleyici tedavilerin erken başlanması ve doğru yönetilmesi ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özürlü hasta sayısında azalma sağlanmıştır. Bu konuda geliştirilen tanı ve tedavi yöntemlerini ülkemizdeki MS merkezleri başarı ile sürdürmektedir” diye konuştu.