EÜ’den “Afet Sonrası Ortaya Çıkabilecek Çevresel Risklerin Yönetimi” Semineri

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkez (ÇEVMER) tarafından Perşembe Seminerleri kapsamında “Afet Sonrası Ortaya Çıkabilecek Çevresel Risklerin Yönetimi” semineri gerçekleştirildi. ÇEVMER Seminer Salonunda düzenlenen etkinliğe ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Semineri,  Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi verdi.

Afetlerden sonra insanların çevresinde oluşabilecek değişimlerden bahseden Doç. Dr. Ali Ekşi, “20-30 yıl öncesinde biz afeti daha çok doğal afet boyutu olarak tartışıyorduk, doğal afet deyince deprem daha sonrasında ise sel geliyordu. Son yıllarda ise teknolojik/insan kaynaklı afetlerin çeşitliliği ve yıkıcılığı arttı. Çarpık kentleşme, plansız endüstrileşme ve özellikle tehlikeli kimyasalların plansız depolanması ve taşınması afet risklerini arttırmaktadır. Son yıllarda tehlikeli ve kirli sanayi üretim yöntemlerinin, endüstrileşmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere taşınması, kırılganlığı yüksek olan bu ülkelerde afet riskini daha da arttırmıştır. Bugün çevresel riskler ve teknolojik riskler birbirini tetikleyerek yıkıcılığı daha büyük afetler oluşturabilmektedir. Nitekim Birleşmiş Milletlerde son 50 yılda yayınladığı çevre ve afet bağlantılı tüm bildirgelerde afet ve çevresel risklerin etkileşimine dikkat çekmiş, afetlerin çevresel riskler dikkate alınmadan yönetilemeyeceğini bildirmiştir” diye konuştu.

Afet sonrası barınmanın önemine değinen Doç. Dr. Ekşi, “2011 Van depreminde barınmanın ne kadar ciddi bir sorun olduğunu çok daha iyi anladık. Çadır paylaşımlarını, çadırların kara borsa üzerinden satılmasını, insanların çadır kentlerde kalmak istememesini, kendi evlerinin bahçesine çadır kurmaya çalışmalarını gözlemledik. Ülkemiz afet yönetimi bu konularda önemli deneyimler elde etti. Yine afet sonrası yeterli miktarda ve kalitede suyun sağlanması, insana atıklarının zararsızlaştırılması ve bulaşıcı hastalıkların kontrol altında tutulması risk faktörleri açısından çok önemli” dedi.

Olağan dönemde bir risk varsa olağandışı dönemde o riskin daha da büyüyerek artacağını vurgulayan Doç. Dr. Ekşi, özellikle son dönemde artan aşı karşıtlığı ve göçmen hareketliliğine bağlı görülme sıklığı artan bulaşıcı hastalıkların, afetlerden sonra daha fazla risk oluşturabileceğine vurgu yaptı. “Sonuç olarak afet yönetimi ve çevre yönetimi madalyonun iki yüzüdür ve birbirine bütünleşik halde yönetilmesi gerekir. Çevre yönetimi, afetlerden sonra ortaya çıkabilecek her riskin kontrol altında tutulabilmesi açısından çok önemlidir, eğer çevresel riskler kontrol altında tutulamazsa, afetin akut döneminden daha fazla insan, afet sonrası gelişen risklere bağlı kaybedilebilir” diye konuştu.

Seminer sonunda ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz tarafından Doç. Dr. Ali Ekşi’ye teşekkür belgesi verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir