Palandökenler, “ Mutluluğu satın aldıklarınızda aramayın”

EÜ’de “Kişisel Motivasyon ve Sunum Teknikleri” söyleşisi

 Palandökenler, “ Mutluluğu satın aldıklarınızda aramayın”

 Bengisu Atalay-Cem Yıldırım

Ege Üniversitesi Gateway Kariyer Topluluğu tarafından “Kişisel Motivasyon ve Sunum Teknikleri” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi’nde gerçekleşen söyleşiyi Profesyonel Koç Caner Palandökenler verdi. Söyleşiye akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 Motivasyonun en temel şartının sağlam değerler üzerine kurulu bir mutluluk inşası olduğundan sıkça söz ederek mutluluğun, belirli bir bedel karşılığında elde ettiğimiz ürünlerden çok daha fazlası olduğunu ifade eden Palandökenler, “Hepimiz bir yolculuktayız ve kimi zaman yolculuğumuzun sonunda nereye gideceğimizi soruyoruz. Aslında sormamız gereken bu yolun bize ait olup olmadığıdır. Ufak bir çanta ile başladığımız yolculukta yanımızda neleri götürmeyi tercih ettiğimiz bizim değerlerimizin belirleyicisidir. Bu değerler mutluluğa erişmemizdeki en büyük etkendir. Eğer mutluluğu satın aldıklarınızda ararsanız zamanla çantanız dolar ve bu yük size ağır gelir. Satın alamadıklarınız ise sizi mutsuz eder. Kendinizi en mutlu hissettiğiniz anı düşünün. Bu anın içerisinde satın almış olduğunuz bir obje var mı? Muhtemelen yoktur. Bu nedenle markalar bize ürün değil, mutluluk sattıklarını söylerler” diye konuştu.

Gerçek mutluluğun, sahip olduğumuz hayat amacında saklı olduğunu ve bu amacın, hayatı bize yaşanılabilir kıldığını belirten Palandökenler,  “Bizler hayatımız boyunca farklı deneyimler yaşıyor, farklı mutluluk tipleri ile karşı karşıya geliyoruz. O ana ait olan ve tüketildikten sonra kaybolan hazza dayalı mutluluklar gibi. Bu satın aldığımız bir eşya, sevdiğimiz bir yiyeceği yememiz olabilir. Bağlılık temelli mutluluklar ise dostlarımızı, ailemizi yani duygusal bağ kurduğumuz insanları temsil eder. Bu bağın kaybolması bizi hüsrana uğratır. Son olarak ise anlam temelli mutluluklar yaşarız. Bu bizim hayat amacımızla ilgilidir. Biz yaşamaya devam ettikçe bizimle birlikte gelen ve büyük anlamlar yüklediğimiz hedefleri temsil eder. Dolayısıyla mutluluğu ilk olarak kendinizde aramalısınız çünkü başkası üzerinde kurduğunuz mutluluk geçicidir. Belirlediğiniz amaç uğruna mücadele ederken mutlu hissediyorsanız, gerçek ve kalıcı mutluluğu yakalamışsınızdır” dedi.

 “Kartvizitimizi değil kendimizi güçlendirmeliyiz”

Kişisel başarının insan motivasyonuna büyük etkisi olduğunu söyleyen Palandökenler “Başarılı olmak motivasyonumuzu arttırır ancak zaman zaman bu çaba bizi yorabilir. Önemli olan en iyi şeyi en iyi şekilde yapabilmektir. Başarı adı altında konum sahibi insanları ön planda tutmak yanlıştır. Her insanın başarısı şahsına münhasırdır. Bu nedenle başkaları üzerinden kendimizi yüceltip kartvizitimizi değil, kendimizi güçlendirmeliyiz” diye konuştu.

Sahip olduğumuz değerlerin, gündelik hayatta yaşadığımız sorunların çözümünde yol gösterici birer ışık olduğuna vurgu yapan Palandökenler, “İnsanlar, yaşadıkları sorunlar yüzünden değil çözemedikleri sorunlar yüzünden mutsuz olurlar. Bir sorunla karşılaştığımızda nereye bakmamız gerektiğini bilmeliyiz. Tıpkı kaybolunca bize yön gösteren kutup yıldızına baktığımız gibi. Sahip olduğumuz değerler de bizim kutup yıldızımızdır. Değerlerimiz ne kadar sağlam olursa ışığımız da o kadar güçlü olur” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir