EÜ’de “Türk Tarihinin Büyük Düğümü Malazgirt” konferansı

*Doç. Dr. Erkan Göksu, “Malazgirt zaferi, sadece bir meydanda iki ordunun arasında geçen askeri bir harekât değil, hem Türk ve İslam tarihinin hem de dünya tarihinin seyrini değiştiren önemli mücadelelerden biridir” dedi.

Emine Güner/ Mümine Alçiçek

Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Türk Tarihinin Büyük Düğümü Malazgirt” konulu konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Kazanılan mücadelenin gerçek bir zafer olabilmesi için o mücadeleyi verenlerin varislerinin aynı ideali benimsemesi, ona sahip çıkması ve yaşatması gereklidir. Bugün burada Malazgirt Zaferine sahip çıktığınız ve yaşattığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Ege Üniversite (EÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Türk Tarihinin Büyük Düğümü Malazgirt” konulu konferans düzenlendi. EÜ Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansı Dokuz Eylül Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Göksu verdi.

Konferansa, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bir devlet kuran ve bu devletin sürekliliğini sağlayan her toplumun tarihi, kuşkusuz önemli mücadeleleri içerir. Bu toplumların mensubu olan sonraki tüm nesiller için bu mücadeleleri anmak; yalnızca tarihe dönük bir merakı gidermeden veya bazı günlerde yapılması gereken anma törenlerinden çok daha fazlasını ifade eder. Kadim ve köklü bir milletin mensupları olarak biz Türklerin tarihte kurduğu devletler ve bu uğurda verdiği mücadeleler ortadadır. Farklı isimlerle kurulmuş olsalar bile tüm Türk devletlerinin aynı insani idealleri arzuladığını ve bunu siyasi karakter haline getirdiğini ifade etmek mümkündür. Bağımsız bir devletin mensupları olarak köklü bir tarihten bahsedebiliyorsak, geçmişte yapılan mücadeleleri referans verebildiğimiz içindir. Bugün, tarihimizin dönüm noktalarından biri olan Malazgirt Zaferi’ni anmak ve anlamaya çalışmak için buradayız” dedi.

Rektör Prof. Dr. Budak, “Kazanılan mücadelenin gerçek bir zafer olabilmesi için o mücadeleyi verenlerin varislerinin aynı ideali benimsemesi, ona sahip çıkması ve yaşatması gereklidir. Bugün burada Malazgirt Zaferine sahip çıktığınız ve yaşattığınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Malazgirt Zaferi’nin 26 Ağustos’ta gerçekleşen bir zafer olmasına rağmen Malazgirt ruhunun bütün ülkede coşkuyla kutlanması için, 15-21 Nisan tarihlerinin “Malazgirt Haftası” olarak kutlandığını dile getiren Doç. Dr. Erkan Göksu, “Ege Üniversitesi’nin bu hafta münasebetiyle Malazgirt ile ilgili bir program düzenlemiş olması benim için önemli ve sevindirici bir durum. Ayrıca her eğitim kademesinden öğrencinin bulunması da benim için oldukça farklı bir deneyim olacaktır” dedi.

“Malazgirt zaferi, tarihin seyrini değiştiren bir zaferdir”

Malazgirt Zaferi’nin bir meydanda iki ordunun arasında geçen askeri bir harekâttan ibaret olmadığına değinen Doç. Dr. Göksu, “Tarih boyunca içinde Malazgirt bölgesini de barındıran Van Gölü Havzası, Anadolu’ya hâkim olmak isteyenlerin mücadele ettiği, kesin çözümlerin elde edildiği bir alan oldu.  Tarihte iz bırakan birçok komutanın ilk hedefi bu bölge olmuştur. Bu nedenle Malazgirt Zaferi, hem Türk ve İslam tarihinin hem de dünya tarihinin seyrini değiştiren önemli mücadelelerden biri. Bununla birlikte Malazgirt Zaferi askeri olarak en zirve zaferlerden biri. Diğer taraftan Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi, siyasallaşması ve Haçlı Seferleri’nin Türkler aleyhine başlaması bu mücadelenin sonuçlarındandır. Dolayısıyla hem askeri hem de siyasi açıdan Malazgirt zaferi, tarihin seyrini değiştiren bir zaferdir” dedi.

Malazgirt Zaferi öncesi ve sonrasındaki Anadolu’nun siyasi durumunu, savaşın gerçekleştiği dönemi ve dönemin şartlarını anlatan Doç. Dr. Erkan Göksu, sunumunun sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı. Konferansın sonunda ise Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Doç. Dr. Göksu’ya katılımından dolayı teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir