Yenilikçi ve Yaratıcı Bir Mimarlık – Mühendislik Eğitimi İçin: Biyobenzetim ve Biyotasarım-“Biyobeta”

Disiplinlerarası Örnek Takımdan “Biyobenzetim ve Biyotasarım” eğitimi

Yenilikçi ve Yaratıcı Bir Mimarlık – Mühendislik Eğitimi İçin: Biyobenzetim ve Biyotasarım-“Biyobeta”

Resul Keleş- Bayram Küçükyağcı

“Mimarlık/Mühendislik Eğitimi İçin Yenilikçi ve Yaratıcı Bir Yaklaşım: Biyobenzetim ve Biyotasarım” başlıklı TÜBİTAK 4005 destekli proje etkinliği Biyobeta, Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama Araştırma Merkezi’nde  (EGE-MATAL) başladı.

Türkiye’nin konusundaki ilk araştırma grubu olan Türkiye Biyotasarım Takımı’nın da aralarında olduğu farklı disiplinlerden uzmanların düzenlediği program; mimarlık ve mühendislik alanlarında eğitim ve araştırma faaliyetleri sürdüren öğretim üye ve elemanlarında biyobenzetim ve biyotasarım konularında farkındalık yaratmayı, eğitim ve bilimsel düşünce sistematiklerinde bu temel yaklaşımı kullanmayı ve bunu gerçekleştirirken yenilikçi eğitim uygulamalarını kullanmalarını sağlamayı hedefliyor.

Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen projede,  mühendislik ve mimarlık disiplinlerinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin doğayı uygun tekniklerle inceleyebilmeleri, tasarımlarında doğadan esinlenmeleri için öğretim elemanlarının eğitim yaklaşımlarını geliştirme, derslerine de bu yaklaşımı entegre etme amacıyla düzenlediği “Biyobeta” programı Ege Üniversitesi’nin ev sahipliğinde  başladı.

Eğitimin içeriği ile ilgili bilgi veren proje yürütücüsü ve EGE-MATAL Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Özge Andiç Çakır,  “Etkinliğimizi önce genel duyuru ile başlattık. Türkiye’nin her bir yanındaki üniversitelere duyurumuzu yaptık. 200 kadar katılım isteği oldu. Bunların arasından TÜBİTAK’a verdiğimiz parametrelere göre 30 kişiyi seçtik. Bu 30 kişi bizimle beraber çalışmalara başladı. Öncelikle biz öğretim üyelerine doğa gözlemi yaptırdık. Bu doğa gözleminin arkasından gözlemledikleri materyalleri mikroskobi ve benzeri araçlarla fotoğrafladılar ve videolarını çektiler. Kendi ders materyallerini hazırlamak üzere bu işi gerçekleştirdiler. Orada hocalarımız kendi ders içeriklerini doğa gözlemleriyle ve biyomimetik ve biyotasarım yaklaşımıyla harmanlayarak kendi ders materyallerini yenilikçi teknolojik uygulamalarla bu işi içerisine katarak gerçekleştirmiş olacaklar” diye konuştu.

Programa değişik üniversitelerden mühendislik ve mimarlık öğretim üyelerinin katıldığını ifade eden Doç. Dr. Özge Andiç Çakır, “Projemizde Türkiye’nin ilk Biyotasarım Takımı, EGE-MATAL uzmanları, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümlerinden araştırmacılar ve akademisyenler bizlere destek veriyor. Özellikle gerçekleştirdiğimiz bu programın eğitim uygulamalarını hocalarımız anlatıyor” dedi.

   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir