Prof. Dr. Yurt Onaran, “Bu eğitimleri veren tek üniversite, Ege Üniversitesi’dir”

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü’nde “Radyasyondan Korunma Eğitimleri” başlıyor

Prof. Dr. Yurt Onaran, “Bu eğitimleri veren tek üniversite, Ege Üniversitesi’dir”

Efecan Sezgin

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan onaylı “Radyasyondan Korunma Eğitimleri” ne başlamıştır. Beş farklı kategoride gerçekleştirilecek eğitimlerin ilki 4 Mayıs 2019 tarihinde başlayacak ve yıl içinde belirli aralıklarla tekrarlanacak.

Eğitimlerin türleri ve içerikleri ile ilgili açıklamada bulunan Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran, farklı dallara hitap eden beş çeşit kursun bulunduğunu ve dört tanesinin dörder gün, bir tanesinin ise tek gün olduğunu söyledi. Kursların önemine vurgu yapan Prof. Dr. Yurt Onaran, “Radyasyon kaynak ve cihazları ile çalışanlar, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı gereğince bu alanlarda çalışacak kişiler bu eğitimleri alabilirler. Dörder günlük kursları takip eden kişiler, eğitimlerinin bitiminde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından düzenlenen sınavlara katılarak Radyasyondan Korunma Sorumlusu unvanı ve sertifikasına sahip olma hakkı kazanacaklar” dedi.

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü’nde Türkiye Atom Enerjisi (TAEK) onaylı Radyasyondan Korunma Eğitimleri kapsamında “Endüstriyel Radyografide Radyasyondan Korunma Kursu (ERRK)”, “Endüstriyel Uygulamalarda Radyasyondan Korunma Kursu (EURK)”, “Radyoaktif Madde Taşımacılığında Radyasyondan Korunma Kursu (RMTRK)”, “Radyasyon Ölçümü ve Radyasyondan Korunma Kursu (RÖRK)”, “Bir Günlük Radyasyondan Korunma” kursları verileceğini ifade eden Prof. Dr. Yurt Onaran, kursların; radyografi cihazlarından, hurda ürünlere kadar çeşitli alanlarda çalışan geniş bir kitleye hitap ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Yurt Onaran; kurslarda eğitimin en temelden “Radyasyon nedir?” sorusuyla başladığını, radyasyon ölçümü ve korunma yolları dâhil olmak üzere her konuda gerekli bilgilerin hem teorik hem de uygulamalı olarak verileceğini belirtti. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü’nün bu eğitimleri veren tek üniversite olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yurt Onaran, “Enstitümüzde gerekli bilgi birikimi, donanım ve alanında uzman eğitmenler mevcut. Araştırma ve geliştirmenin yanı sıra bu tür eğitimleri de vermeliyiz. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu bu tür eğitimlerin üniversitelerde verilmesini destekliyor. Biz de bu konuda öncü durumdayız” diye konuştu.

Kurslarla ilgili detaylı bilgi ve yıllık eğitim takvimine Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü web sayfasından ulaşılabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir