“Yaşam Çemberi” sergisi sanatseverlerle buluştu
Burak Solak
Ege Üniversitesinde sanatseverlerle buluşan “Yaşam Çemberi” enstalasyonun açılışında konuşan Belgin Gürbüz, “Çalışmamda ağırlıklı olarak kadına şiddet temasını işledim” dedi.
Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü’nde İsveç Enstitüsü’nün desteklediği, Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi işbirliğinde 22 lisans öğrencisinin eserlerinin gösterildiği “İMA/IMPLICATİON” sergisi kapsamında Belgin Gürbüz tarafından hazırlanan “Yaşam Çemberi” enstalasyonu gerçekleştirildi. Etkinliğe Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Tekin Bender, etkinlik koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Emine Halıçınarlı ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Merih Tekin Bender “Devam eden İMA/IMPLICATION sergiler serisinin Belgin Gürbüz arkadaşımıza ait kısmın açılışını yapmak üzere toplandık. Proje çerçevesinde ortak bir malzeme üzerinde değişen konseptler; genellikle cinsiyet teması üzerinden bu çalışmalarımızı oluşturuyoruz. Performanslar ve yerleştirmelerle süren sergimizde bugün yine bir yerleştirme var. Daha önceki çalışmalarda izlediğimiz galeride bir önceki sergilerde ortak malzemeyle yapılan yapının çok farklı bir şekilde değişerek düzenlendiğini gördük. Bu sergide aslında kimliğin farklı bir boyutu olan şiddet teması üzerinden hareket edip onu işlemeyi seçti. Arkadaşımızın kadına şiddet temasını çalışmasını anıt şeklinde oluşturması ve bu anıtı kendi fotoğraflarını kullanarak tamamlaması konunun çok daha iyi yansıtılmasını sağlamış. Şiddetin herkese bütün insanlığa yönelen bir yanı var ancak belgin ağırlıklı olarak kadın teması üzerinde durdu fakat yerleştirmesinde kendisiyle ilgili ele aldığı empatik bir kurgudan oluşması çok daha etkileyici oldu” dedi.
Ege Üniversitesi’nde sanatseverlerle buluşan “Yaşam Çemberi” enstalasyonu gerçekleştiren Belgin Gürbüz, “Türkiye ve dünyada gerçekleşen kadına şiddet, çocuk istismarına yönelik şiddete değinmek istedim. Çalışmamda ağırlıklı olarak kadına şiddet temasını işledim. Kendi fotoğraflarımı kullanarak bir empati alanı oluşturmaya çalıştım. Çemberin merkezinde kendi yüzümü kullandım, eldivenlerinin her birini farklı birer kadın olarak düşündüm” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Emine Halıçınarlı ise “Şiddetin ülkemizde ve dünyada her geçen gün büyüyen bir sorun haline gelmesi, özellikle de kadına şiddetin artması hakkında çok endişeliyim. Bu yüzden aile hayatında ve çocuk yetiştirme konusunda eğitimli kadına ne kadar ihtiyacımız olduğunun ve bunun ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi aslında. Ayrıca Belgin’in, eseri oluşturmasında anıtla fotoğraf arasında bıraktığı boşluk beni çok etkiledi” dedi.