Doç. Dr. Nalçakan, “Çağımızın sorunu hareketsiz yaşamak ve kötü beslenmek”
EÜ Spor Bilimleri Fakültesi ile Eczacılık Fakültesi’nin ortaklığında “Spor Eczacılığı” paneli
Doç. Dr. Nalçakan, “Çağımızın sorunu hareketsiz yaşamak ve kötü beslenmek”
Mert Akçalı-Burak Solak
Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi ortaklığıyla “Spor Eczacılığı” paneli gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Yalçın, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer, Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülbin Rudarlı Nalçakan, Uzm. Eczacı Ayşe Birlik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılışında konuşan Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer, “Her sporcunun bir eczacısı olması gerektiği düşüncesinden hareket edilerek oluşturduğumuz bu çalışma bizi çok heyecanlandırdı. Çünkü sporculuk yaşantımızdan beri belirli bir şekilde birtakım ilaçları ne olduğunu bilmeden kullandık. Hali hazırda öğrencilerimizle yaptığımız konuşmalarda nispeten bunu engellemeye çalışıyoruz ama birçok kişinin hala bilinçsiz bir şekilde ilaç kullandığını biliyoruz. Dolayısıyla bu alanla ilgili çok ciddi eğitimlere ihtiyaç olduğunun farkındayız. Son 30 yılda eczacıların spor hekimliği ve doping kontrolünde sahip oldukları rol her geçen gün biraz daha belirgin hale gelmiş durumda. Spor eczacılığı hem tedavi hem de performans arttırılmasına yönelik olarak önemli katkılar sağlıyor. Eczacılar yarışma sırası ve sonrasında hangi maddelerin organizasyon tarafından yasaklanmış olduğunu bilmek ve sporculara istemeden ilaç almalarını engellemek için de önemli sorumluluklara sahiptir. Dolayısıyla yapılacak olan bu çalışmanın çok büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Yalçın, “Özünde tüm eczacı arkadaşlarımızın genel bir sorumluluğu var o da ilaç danışmanlığı. Hangi alanda çalışırsa çalışsın, ilaç danışmanlığı konusunda belli bir alanla sınırlandırılmaması gerektiği düşüncesi ile sporda da ilaç danışmanlığı ya da ilaçla ilişkilendirilebilecek bileşikler ve bunların kullanımı ile ilgili söz sahibi olması gerektiğini düşündük. Genç meslektaşlarımız mesleğin yeni açılım noktalarını öğrenmek ve mümkünse bunları yakalamak istiyor. Bu çerçevede de spor eczacılığı konusunda nasıl bir uygulama içerisinde olabileceğimizi öğrenmemiz gerektiğini ve öğrencilerimize bu konu hakkında bilgi vermeyi bir görev bildik. Sadece eczacılık olarak değil, profesyonel olarak spor bilimlerinin de bilimsel destek ve katkısını alabildiğimiz ölçüde anlamlı olacağı düşüncesindeyiz” diye konuştu.
“Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz’’
Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülbin Rudarlı Nalçakan “Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz’’ isimli sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. Nalçakan, “Sağlıklı olmak için beslenme ve egzersizi birbirinden ayıramıyoruz. İkisi beraber sağlık kazandırıyor ya da kaybettiriyor. Çağımızın sorunu hareketsiz yaşamak ve kötü beslenmek. Eskiye bakıldığında hareketin, günlük atılan adım sayısının, günlük harcanan enerjinin azaldığı ve buna bağlı olarak vücut kütlemizin arttığı net bir şekilde görülmekte. Hareket azlığı sadece fiziksel özelliklerle ilgili bir kayıp değil. Ciddi anlamda metabolizmanın bozulması ve bunlarla ilişkilendirilen birçok hastalığın yavaş yavaş kademeli olarak ortaya çıkması demek. Bu sebepten dolayı sağlıklı yaşam için egzersiz bir gereklilik ve bir ihtiyaç” dedi.
Uzm. Eczacı Ayşegül Birlik, “Spor Eczacıları ve Spor Danışmanı Eczacılar” başlıklı yaptığı konuşmada eczacıların sadece ilaç temini sağlayan kişiler değil aynı zamanda danışmanlık hizmeti veren kişiler olduğunu söyledi. Uzm. Eczacı Birlik, “Biz eczacılar olarak bize gelen hastalara sadece doktorun yazdığı ilaçları karşılamak adına bir hizmet veriyormuş gibi görünüyoruz. Aslında bizim danışmanlığımızı sunduğumuz noktalara koruyucu sağlık hizmetimiz çok önemli. Dolayısıyla hareketli bir yaşama, ilaçsız bir yaşama ve bunun için de ne yapılması gerektiğine dair hem aktif yaşamak isteyenler hem de profesyonel sporcular ve amatör sporculara birtakım danışmanlıklar verilmesi gerektiğini hissettik. Bu alanda da ülkemizde çok büyük bir boşluk olduğunu gördük. Uzman olarak sahada olmamız gerektiğini anladık ve bu noktadaki çalışmalarımızı sürdürdük” dedi.
Panelin sonunda Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Yalçın ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer katılımcılara “Teşekkür Belgesi” verdi.