Ege’de “Dubna Nükleer Araştırma Enstitüsünde Yapılan Çalışmalar” anlatıldı

Dr. Şükrü Hanif  Tanyıldızı  EÜ’ye konuk oldu

 Ege’de “Dubna Nükleer Araştırma Enstitüsünde Yapılan Çalışmalar” anlatıldı

Saygın Büyüktüzün – Burcu Yılmaz

 Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından “Dubna Nükleer Araştırma Enstitüsünde (Joint Institute for Nuclear Research – JINR, Rusya) Yapılan Çalışmalar” konulu seminer düzenlendi. Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Semineri, Dr. Şükrü Hanif  Tanyıldızı verdi.

Dubna Nükleer Araştırmalar Enstitüsü’nün 1956’da Moskova’nın kuzeyindeki Dubna şehrinde kurulduğunu, 18 ülkenin üye olduğu ifade eden Dr. Şükrü Hanif Tanyıldızı, enstitüde teorik fizik, parçacık fiziği, radyasyon biyolojisi, parçacık hızlandırıcı, yüksek enerji fiziği, nükleer reaksiyon ve nötron fiziği gibi laboratuvarın bulunduğunu söyledi. Nükleer alanında dünyaca ünlü bilim insanlarının araştırma yaptığı laboratuvarda bugüne kadar pek çok önemli keşif yapıldığını vurgulayan Dr. Tanyıldızı,  “Bu enstitü uluslararası bir enstitüdür. Bilimsel çalışmalar ve aldığı patentler açısından dünyada oldukça meşhur, aynı zamanda uluslararası kuruluşlarla da bağlantıları olan ve inisiyatif kullanarak anlaşmalar yapabilen bir enstitü” dedi

Dubna Nükleer Araştırma Enstitüsü Teorik Fizik Laboratuvarı’ndan bahseden Dr. Tanyıldızı, “Nükleer Enstitü açısından bakıldığında, bu laboratuvarda Ege Üniversitesi’nin Nükleer Araştırmalar Enstitüsü ile ilgili teorik nükleer fizik grupları var. Bu gruplar genellikle nükleer fiziğin femonolojisi üzerine çalışıyorlar. Yaygın olarak Monte Carlo modelini kullanıp modellemeler yapıyorlar. Diğer teorik fizik konularında da çalışmalar yürütüyorlar” diye konuştu.

Üye ve Ortak Ülkeler için DNAE Deneyimi programından bahseden Dr. Tanyıldızı, “Enstitü başkanı Dmitry Kamanina’nın yaklaşık dört yıl önce Nükleer Araştırma Enstitülerinin akademisyenleri için başlatmış olduğu bir program. Bu programın amacı dünyanın diğer ülkelerindeki Nükleer Araştırma Enstitülerinin akademisyenlerine orada eğitim vererek, Dubna Nükleer Araştırma Enstitüsü’nün hali hazırda elinde bulundurduğu imkânlar ile onlara cihazları tanıtmak, göstermek, nasıl kullanıldığını anlatmak ve nükleer bir tesisin yönetimiyle ilgili eğitim vermek” dedi

Dr. Tanyıldızı seminerin sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. Etkinlik sonunda Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran, Dr. Hanif Tanyıldızı’na “Teşekkür Belgesi” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir