EÜ’de “Uluslararası İklim Değişikliği Rejimi ve Türkiye’nin Pozisyonu” semineri

ÇEVMER’in  “Perşembe Seminerleri” devam ediyor

 EÜ’de “Uluslararası İklim Değişikliği Rejimi ve Türkiye’nin Pozisyonu” semineri

Ceren Okcu-Sanem Koç

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÇEVMER) “Perşembe Seminerleri” kapsamında Çevre Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Engin Mert, “Uluslararası İklim Değişikliği Rejimi ve Türkiye’nin Pozisyonu” konulu uyarı niteliğinde bir sunum yaptı. Sunuma; ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Armağan Kınal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Karbon piyasalarına hazırlık” projesinde, proje koordinatörlüğü yapan Engin  Mert “Küresel iklim değişikliği önemli bir başlık. İklim değişikliği atmosferde artan sera gazı sonucu doğaya tehdit yaratıyor. Önceden küresel ısınma olarak anlatılan bu durum için son zamanlarda iklim değişikliği hatta iklim krizi ifadesi kullanılıyor. Yerine getirmek zorunda olduğumuz sorumluluklar var” dedi.

Mert,  “Uluslararası gelişmelerde İklim krizi, elli ve altmışlı yıllardan beri ülkelerin gündeminde. Bu sebeple 1988 yılında Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)  ile birlikte iklim krizi uluslararası gündemine resmi olarak girdi. Paris anlaşmasında gözlemci statüsü meclisten geçirilmediği için Paris anlaşmasını imzalamayan ülkeler arasındayız. Bu anlaşma; azalım, adaptasyon, kapasite artırımı gibi diğer ülkelere desteği hedefleyen, aynı zamanda küresel ısınmayı azaltmak isteyen şeffaf ve hesap verilebilir bir yapı taşıyor” diye konuştu.

Paris anlaşmasının önemine değinen Mert “Ülkeler arası karbon ticareti ve iklim değişikliğinden kaynaklanan zararların tespitindeki tartışmalar devam ediyor. Aslında Paris Anlaşması’nda en önemli olan maddeler bunlar, çünkü kayıp-zarar değerlendirilmesi bu maddelerle göz önüne seriliyor. 2020’de yürürlüğe girecek olan Paris Anlaşmanın nasıl yürütüleceği ise belli değil” dedi.

“Türkiye yenilenebilir enerjide hızla yükseliyor”

Engin Mert, “Termik santrallerle ilgili Türkiye’nin, bütün kömür potansiyelini kullanmak gibi bir hedefi var, ama bu hedef gerçekleşmiyor çünkü termik santral yatırımı bu kadar ucuz bir yatırım değil. İklim politikaları, kömür yatırımı ile çelişiyor. Yatırım yapılmaması gerekiyor. Türkiye, enerjisinin büyük bölümünü ithal eden bir ülke, yerli kömürün ne kadar kaliteli olduğu da şüpheli.  Ayrıca, kömür yatırımı yaparsanız karbon emisyonu artar. Fakat, ülkemizde çok olumlu gelişmeler de var. Mesela Türkiye’de yenilenebilir enerji ile ilgili sağlam bir sistem var. 2006’dan 20015’e kadar yenilenebilir enerji konusunda hızlı yükselen ülkelerden biri” diye konuştu.

Z kuşağının iklim krizleri konusunda bilinçli olduğunu söyleyen Mert,  “Yeni nesil yani ‘Z kuşağı’ iklim değişikliği konularına daha meraklı. Günümüzde gündem yaratan Greta Thunberg isimli İsveçli 16 yaşındaki iklim aktivisti önderliğinde iklim eylemleri düzenleniyor.  Z kuşağının ekonomiye girmesi ile iklim değişikliği konusuna yer veren iş planlarının öne çıkacağı ve net değişiklikler olacağı söyleniyor” dedi.

Sunumun ardından ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Engin Mert’e “Teşekkür Belgesi” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir