Ege Üniversitesinde “Davut Sulari Türküleri ve Değişleri” seslendirildi

Delil Ekin

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Etkinlik Salonunda “Davut Sulari Türküleri ve Değişleri” konseri gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü öğrencisi Zehra Akalın’ın verdiği konserde Aşık  Davut Sulari’ye ait  türkü ve değişler seslendirildi.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Dr. Zeynel Demir’in danışmanlığında gerçekleştirilen dinletiye, Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. M. Hakan Cevher, bürokrat, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Ülkemizde 1925-1985 yılları arasında yaşamış önemli aşıklardan biri olan Davud Sulari, Ege Üniversitesi  Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı  öğrencilerinden Zehra Akalın tarafından gerçekleştirilen dinletide türkü ve deyişleri seslendirilerek sevenleriyle buluşturuldu. Dinletide bir yandan  Davut Sulari’nin  türkü ve deyişlerini seslendiren Akalın, bir yandan da Sulari’nin hayatı hakkında kısa bilgiler verdi. Davut Sulari’nin eserlerini  yalnızca Anadolu’ya değil yurt dışına da taşıdığını söyleyen Akalın, “Davut Sulari başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Avrupa’yı da  karış karış gezmiştir. 1979’da Leyla adını verdiği atıyla Erzincan’dan İstanbul’a dört  ayda  ulaşmıştır. Bu yol boyunca 10 il, 30 ilçe ve 150 köyden geçmiştir. Bu olay o dönemin haberlerine konu olmuştur” dedi.

Davut Sulari’nin kendisi gibi alevi Bektaşi geleneğinden gelen aşıklardan daha farklı türde eserler verdiğini belirten Akalın, “Bu kadar farklı olmasının nedenlerinden biri de gezip gördüğü yerlerdeki yörelerinden izler taşımasıdır. Davut Sulari, kendinden önce yaşamış usta hak aşıklarından da etkilenmiştir” dedi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir