Ege’de “Türk Kültürü ve Edebiyatında Kadın” Sempozyumu

Doç. Dr. Çağın “ Kültürümüzde kadınının diğer milletlerde olmadığı kadar etkin rolü var”

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) tarafından, EÜ Sürekli Eğitim Merkezi’nin (EGESEM) de desteği ile 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde “Türk Kültürü ve Edebiyatında Kadın” konulu sempozyum düzenlendi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumuna  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit,  EKAM  Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  Üç ayrı oturum, bir yazar ile söyleşi ve tartışmalardan oluşan sempozyumun açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Budak ve EKAM Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın yaptı.

Etkinlikte konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Aile ve toplum içerisinde kadınların yeri anlatmakla bitmez. Daha doğrusu Atatürk’ün söylediği gibi yeryüzünde hemen hemen ne varsa kadının eseri, ama dünyaya baktığımızda kadınlara yönelik olarak kız çocuklarının genç yaşta evlendirilmesi, kadına şiddet, daha ileri boyutta kadın cinayetlerine kadar toplumu derinden yaralayan olaylarla karşı karşıyayız. Ülke olarak baktığımız zaman Cumhuriyet döneminde kadına seçme hakkının verilmesi çok güzel bir ilerleme” dedi.

Kadın sorunları ile ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğine değinen Rektör Budak, “2017 verilerine göre okuryazar olmayan nüfusun yüzde 85’i kadınlarımız. İstihdam konusunda yine erkekler önde. Kadınlarımızın istihdamı yüzde 29. YÖK açısından baktığımızda mezun erkeklerin istihdamı yüzde 78 kadınların ise yüzde 61. Ege Üniversitesine indirgediğimizde de çalışanlarımızın yüzde 58’i kadın. Üniversite olarak bize düşen bir görevler var. Topluma önderlik edecek isek biz de üstümüze düşeni yapmalıyız. Bu anlamda üniversite olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 1999 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Kadın Çalışmaları Anabilim dalımız var. Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezimiz 1996 yılında beri faaliyetini sürdürüyor. Yapacak çok daha fazla işimiz var. Amacımız sadece 8 Mart Kadınlar Günü’nde değil yıl boyunca faaliyetlerimizi sürdürebilmek ve toplumda bu anlamda dikkat çekebilmek. Tüm çalışmaları için Şerife Çağın hocamıza ve ekibine teşekkür ederim. Bütün kadınlarımızın kadınlar gününü tebrik ediyorum” diye konuştu.

EKAM Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın “Çağın, “Kadın hakları ihlali, kadına yönelik şiddet, çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığı, çocuk mağduriyeti, ki burada kız-erkek çocuk ayırmak istemiyorum, sürekli kanayan bir yara gibi gündelik hayatımızın içerisinde. Bu meseleler karşısında duyarsız kalmamanın bir vatandaş olarak hepimizin görevi olduğunu bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isterim. Tarih bize gösteriyor ki Türk kültüründe gerek sosyal hayatta gerek cephede gerekse aile hayatında kadının pek çok millette olmadığı kadar etkin bir rolü vardır. Sürekli olumsuz örneklerin önümüze çıkarılması, modernleşme adı altında dejenere olmuş toplumların önerilerinin çözümmüş gibi dayatılması ne kadar yanlışsa; kadının günümüzdeki problemlerini görmezden gelerek hamaset yapmak da bir o kadar yanlıştır. Bu sempozyumun her şeyden önce akademik ağırlık taşıması için özel bir gayret sarf ettik. Eğer imkanımız olursa sempozyum bildirilerinin kitap halinde EÜ yayınevinde bastırmak istiyoruz. Bu tür faaliyetlerin kitaplaşması merkezimizin en büyük arzusudur. Yaklaşık yarım asırlık yazı hayatına pek çok eser sığdırmış olan Sevim Çokum’u aramızda görmekten çok mutluyuz. Etkinliğe katılan ve katkı sağlayan tüm hocalarımıza ve bu güzel söyleşiye vesile olan Özlem Nemutlu arkadaşımıza çok teşekkür ederiz. Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun” diye konuştu.

Sempozyum, gün boyu yapılan oturumlarla devam etti.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir