İldeniz, “Kalıcı olabilmek için ezber bozan insan olmak lazım”

Fatma Kübra Karadaş

Ege Üniversitesi(EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(İİBF)  İktisat Bölümü ile  EÜ Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin işbirliğinde “İnovasyon ve Değişimi Yönetmek: Silikon Vadisine Yolculuk” adlı söyleşi gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisinde yapılan söyleşide konuşmacı olarak Eczacıbaşı Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı Başkanı Ayşegül İldeniz yer aldı. İldeniz, inovasyon, yeni gelişen teknolojiler, değişimi başarmak ve yönetmek ile ilgili olarak şirket içi dönüşümü, kariyer dönüşümü ve başarı, yeni fikirlerle başarıyı bulmak, kariyer ve başarıyı yakalama, araştırma ve iş dünyası arasındaki ilişki üzerine sorulan soruları yanıtlarken “Kalıcı olabilmek için ezber bozan insan olmak lazım” diye konuştu.

Moderatörlüğünü EÜ İİBF İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayten Ayşen Kaya’nın yaptığı söyleşiye;  EÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. A. Özlem Önder, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, Güzel Sanatlar  Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, Kâtip Çelebi Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Deliktaş’nn yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.  Etkinliğin açılışında konuşan Prof. Dr.  Ayten Ayşen Kaya, konuşmacı Ayşegül İldeniz’in özgeçmişi hakkında bilgiler verdi.  

Ege Üniversitesi’nde olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Ayşegül İldeniz, “Beni burada ağırladığınız için öncelikle çok teşekkür ederim.  Öğrenciler ile birlikte olmak bence çok heyecanlı bir şey. Bir İzmirli olarak gençlik yıllarımda Ege Üniversitesi beni heyecanlandıran ilk üniversite oldu” dedi.

“Geleceği tasarlamak, insanların isteklerini öngörebilmektir”

Silikon Vadisi’nin başarısını, araştırma-geliştirme merkezleri ve üniversitelerin bir araya gelmiş olmasına bağlayan İldeniz “Yeni teknolojiler grubu, sıfırdan kurulan bir grup. Bomboş bir duvar verildi ve bana resim yap dediler. Robotik ve yapay zeka konuları ortaya çıkınca Intel şirketinde strateji belirlenmesi gerekiyordu. Fakat ben maceraperest ve sürekli yenilik odaklı düşündüğüm için bir süre sonra Intel’deki işimden ayrıldım. Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi başkanlıkları sonrasında Amerika’nın en büyük akıllı enerji şirketlerinden birisinin yöneticisi oldum. Silikon Vadisinde yepyeni ürünler ürettik. Akıllı park yerleri, akıllı çöp bidonları, metan gazını önceden anlayabilecek akıllı küçük aplikasyonları dünyaya yaydık. Son derece olumlu geribildirimler aldık ve çok başarılı olduk. Silikon Vadisi’nde bir ürüne ne kadar katma değer katabilirseniz o kadar başarılı olursunuz.  Bence geleceği tasarlamak; insanların ilerde ne isteyebileceğini öngörerek, o ürünü tasarlamaktır. Silikon Vadisi’nde 150 milletten insan var ve hepsinin ortak özelliği iddialı, hırslı ve zeki olmaları. Hız ve cesaret çok önemli, eğer bir fikir ortaya atıyorsanız onu zaten yapmış olmanız gerekiyor. Oradaki herkes ‘eğer benim yaptığım iş, 7 milyar insanı ilgilendirmiyorsa yapmak istemiyorum’ diyor. 7 milyar insanın tüm hayatını değiştiren uygulamalar, Silikon Vadisinde üretiliyor. Ar-Ge çalışmalarında Türkiye’nin geri kalma sebebi her şeyden biraz yapıp bir konuda uzmanlaşmaya gitmeyişidir. Ben, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin aracılığı ile Silikon Vadisindeki öğrenimlerimizi ülkemize yararlı hale getirmeye çalışıyorum” dedi.

Türkiye’de girişimciliğin gelişebilmesi için öğrencilere tavsiyelerde bulunan İldeniz, “Genç demek, devamlı gelecekten konuşan ve geleceği değiştirme fikrine sahip insanlar demek. Türkiye bu anlamda oldukça avantaj sahibi bir ülke. En önemli nokta, her neyi yapıyorsan çok iyi yapabilme gücüne sahip olmak. Dünyada 7 milyar insan var ve bunların 3 buçuk milyarı genç nüfus. Yani sizler tam 3 buçuk milyar kişi ile rekabet edeceksiniz. Benim tavsiyem, gününüzü beyninizin en az yüzde yirmisini kullanarak,  ‘ben bu yaptığım işi nasıl daha iyi ve farklı yapabilirim, nasıl hiç kimsenin düşünmediği şekilde yapabilirim’ yanıtını bulup bunun üzerine çalışarak geçirin. Cesur olun, bu hayatta kalıcı olabilmek için ezber bozan insan olmak lazım. Kendinize yeni değerler katmaktan ve hayatınız boyunca öğrenmekten vazgeçmeyin” diye konuştu.

Söyleşinin sonunda Ayşegül İldeniz’e, Prof. Dr. Özlem Önder ve Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa tarafından “Teşekkür Plaketi” ve çiçek verildi.

    

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir