Ege’de “Proquest Veritabanı Kullanıcı Eğitimi” verildi
Merve Kahramanlı
Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından “’Bilimsel Yayın Sürecinde ProQuest Kaynaklarından Yararlanma Yöntemleri” eğitimi düzenlendi. Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitime, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ali Cemal Demir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Eğitimi, Proquest Firması Teknik Eğitim Uzmanı Hazal Yılmaz verdi.
Ebook Central platformu hakkında bilgi veren Teknik Eğitim Uzmanı Hazal Yılmaz, “Şu an 180 bin civarında e-kitaba sahibiz ve tüm kitapların tam metinleri platformda mevcut. Ebook Central, ‘multidisipliner’ dolayısıyla herkesin yararlanabileceği, birçok farklı konuda içeriğin olduğu bir platform. Gelişmiş filtreleme ve arama özellikleriyle arama yapılan konu hakkında daha kolay ve doğru sonuçlara daha kısa sürede ulaşılmasına yardımcı olan Ebook Central, yoğunluk olarak İngilizce kitaplardan oluşuyor. Çevrimiçi olarak okuma, not alma, işaret koyma, alıntı yapma ve daha birçok seçeneğin yanında bölüm ve kitabın tamamını PDF olarak indirme gibi olanaklar da sağlıyor. Ayrıca platform dilediğiniz takdirde araştırma yaptığınız konu hakkında belli aralıklarla tarama yaparak sizi yeni eklenen kitaplardan e-mail yoluyla haberdar edebiliyor” dedi.
Proquest Dissertations & Theses Global platformundan da bahseden Yılmaz, “Program yaklaşık 4,5 milyon civarında tez içeriğine sahip. Sadece özet bilgisine sahip tezler de olmakla birlikte yaklaşık 2,5 milyon tanesi tam metin olarak yer alıyor. Biz bu veritabanı için Amerika Ulusal Kütüphanesi’yle bir anlaşma içerisindeyiz. Onların sistemlerine yüklenen her tez, eş zamanlı olarak bizim platformumuza da eklenmektedir. Dolayısıyla çok güncel içerikteki tezlere de ulaşabilirsiniz” diye konuştu.
İngilizce yoğunlukta olmakla birlikte her ülke ve dilden içeriklere sahip tezlerin yer aldığına ve bu tezlerin oldukça az sayısının Türkiye’den olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Program sayesinde tam metinli tezlere ve sadece doktora tezlerine tek tık ile ulaşabiliyorsunuz. Sayfanın sol tarafında bulunan gelişmiş filtreleme özelliklerini kullanarak araştırma konunuz hakkında yapılan tez çalışmalarına hızlıca ulaşabilirsiniz. Yine Ebook Central gibi sizin için düzenli olarak tarama yaparak sizi yeni yayınlardan haberdar etmesini sağlayabilirsiniz” dedi.
Son olarak Proquest Health Research Premium Collection programından bahseden Yılmaz, bu programın sağlık ve tıp alanlarında farklı türde yayınlar içerdiğini ve hakemli dergi gibi kolay filtreleme seçenekleriyle hızlı ulaşım sağlanabileceğini söyledi. Yılmaz, “İçerisinde sağlık ve tıp alanında tez, gazete, kitap, dergi, sesli dosyalar gibi birçok farklı kaynak türünü barındırıyor. Tüm Proquest ürünlerinde olduğu gibi kolay, gelişmiş filtreleme seçenekleri ve kullanıcı dostu tasarımı ile araştırma kaynaklarınıza kolayca ulaşmanız konusunda sizlere yardımcı oluyor” dedi.
Her üç programa da ulaşabilmek için ya kampüs içerisinden giriş yapılmasını ya da çalışan veya öğrenci olma durumunda profil oluşturarak uzaktan erişim şartlarının yerine getirilmesinin gerekliliğini belirten Hazal Yılmaz, katılımcıların sorularını yanıtlayarak sunumunu sonlandırdı.