Ege’de “Algoritmik Tedavi Edici Onkoloji Konferansı” düzenlendi

Hakan Gitmez-Utku Ulaş Erdoğan-Denizhan Şaşmaz

 İZMİR(Ege Ajans) – Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi tarafından “Algoritmik Tedavi Edici Onkoloji” konulu konferans gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisinde düzenlenen konferansa EÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Göksel, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Haluk Akın akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  Konferans,  Teksas Üniversitesi Southwestern Tıbbi Merkezi’nden Dr. Murat Can Çobanoğlu tarafından verildi.

Kanser ilaçlarının üretim aşamasında meydana gelen başarısızlıkları azaltmak ve artan maliyetleri düşürmek amacıyla çalışmalar yapan Dr. Çobanoğlu,  “Kanser ilaçları keşfi zor ve pahalı bir süreç, bu süreçte çok fazla başarısızlık oranı var. Normalde klinik araştırmalara giren ilaçların yüzde 90’nı başarısız olurken bu başarısızlık kanser ilaçlarında yüzde 95. Bu, diğer ilaçlara göre en yüksek başarısızlık oranı. Bunun doğal sonucu olarak başarılı bir tane ilaç çıktığı zaman tüm başarısızlıkların maddi bedeli o ilaca yükleniyor. O yüzden kanser ilaçları klinikte çok pahalı hale geliyor. Bu da toplumsal olarak büyük bir sorun. Bana göre bu başarısızlıkların sebebi klinik öncesi aşamada yapılan deneylerin kliniği yeterince yansıtamaması. O yüzden kliniği daha çok yansıtan deney sistemleri kullanmayı hedefliyoruz. Normalde ilaç keşfinde milyonlarca ilacın taranması sonucunda ilaç gelişiyor, direk insan tümöründe bunu yapma şansımız yok. Çünkü insan tümörü üstünde sadece 5-6 tane ilaç test edebiliriz ama milyonlarca deney yapılması gerekiyor. Bu farkı nasıl kapatacağız? İşte orada yapay zekâ devreye giriyor. Bence yapay zekâ ile 5-6 tane kaliteli ilaç seçip onları daha kaliteli insan deneyi düzeneklerine uygulayabiliriz. Bunu yaptığımız zaman da bunlar kliniğe daha yakın olduğu için başarı oranı artacak” dedi.

Konferans sonunda Dr. Çobanoğlu’na, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Göksel tarafından “Teşekkür Belgesi” verildi.

Dr. Murat Can Çobanoğlu Kimdir? 

1987 Nevşehir’de dünyaya gelen Çobanoğlu, ilk ve orta öğretimini TED Ankara Kolejinde okudu. 2004’te Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne onur bursu ile girdi. 2008-2010 arası aynı bölümde TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Bursundan faydalanarak yüksek lisansını yaptı. Amerika’daki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde İşlemsel Biyoloji konusunda doktorasını yaptı. Bilimsel çalışmalarını Amerika’da Teksas Üniversitesi Southwestern Tıbbi Merkezi’nde sürdüren Dr. Murat Can Çobanoğlu, milyonlarca insanı etkileyecek çalışmalar ile kanser ilaçlarının üretim aşamasında meydana gelen başarısızlıkları azaltmak ve artan maliyetleri düşürmek amacıyla çalışmalar yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir