Ege’de “1.Uluslarası Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumu” düzenlendi
Rektör Prof. Dr. Budak, “Türkiye, gönül coğrafyasıyla tekrar kucaklaşmaya başlamıştır”
İrem Şen-Ender Özke
İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi’nde düzenlenen “1.Uluslarası Balkanlarda Türk Kadını Sempozyumu”nun açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Türk milletinin gönül telini titreten Balkan coğrafyası; aramızdaki tarihi, sosyal ve kültürel bağlar sebebiyle, ülkemizin özel ilgi gösterdiği bölgelerden biridir. Yahya Kemal’in tabiriyle bir Türk’ün gönlünde dağ varsa Balkan’dır, nehir varsa Tuna’dır” diye konuştu.
EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, EÜ Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi ve İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliği düzenlenen sempozyuma; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) Müdürü Prof. Dr. Konca Yumlu, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, İzmir Bal-Göç Derneği Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Balkanların, bal ve kanın birlikte yoğrularak hemhal olduğu toprakların adı olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bugün gururla görüyoruz ki gelişen Türkiye, gönül coğrafyasıyla tekrar kucaklaşmaya başlamıştır. Balkanlar bizim için; aramızdaki tarihsel bağlar ve bölgenin jeopolitik konumu sebebiyle çok önemlidir. Balkanların dört bir yanına inşa ettiğimiz köprüler gibi, manevi olarak işlevini sürdüren gönül köprülerini de güçlendirmeliyiz. Biz de Ege Üniversitesi olarak, Balkanlar ve Balkan Türklüğüne gösterdiğimiz özel önemin neticesinde, bilimsel etkinliklerle bu görevimizi akademik platformda gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz. Balkan Türklüğünün varlık mücadelesinde Türk kadını en ön safta yer almıştır. Bazen Drama Köprüsünün soğuk sularından içerken, bazen Arda boylarında yürürken görürüz kadınımızı. Doğu Makedonya’da işçi kızlarımızdır onlar. Savaşta evladını düşmana kurban vermiş ama metanetini yitirmemiş analarımızdır onlar. Kimi zaman da göç yollarında, kucaklarında yavrularıyla anavatan için yüreklerinde kocaman bir özlem taşıyan göçmen kadınlarımızdır. Çalışkan Balkan Türk kadınlarımızın, bu topraklarda büyük emeği vardır” dedi.
İzmir Bal-Göç Derneği Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy, “Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Dünyada hiçbir milletin kadını Türk kadını kadar çalıştım diyemez’. Türkler arasında yuvayı dişi kuş yapar sözü çok doğru. Bir yeri yurt yapan kadındır. Balkanları bize 500 yıldır yuva yapan Türk kadınıdır” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı Araştırma Görevlisi Hande Devrim Küçükebe tarafından “Balkan Türküleri Dinletisi” yapıldı. Türkülere isimlerini veren “5 kadın” türküsü Afrin’deki şehitlerimize adandı.