EÜ Botanik Bahçesi, İzmirli miniklere bitkileri tanıtıyor

Sümeyye Akdağ

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni eğitim amacı ile her yıl farklı eğitim seviyelerinden yaklaşık 10 bin öğrenci ziyaret ediyor. Ziyaret sırasında öğrencilere merkez çalışanları ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı öğrencileri tarafından tanıtım ve bilgilendirme sunumları yapılıyor.

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ademi Fahri Pirhan, merkezin biyoloji bilimine katkıda bulunduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Pirhan, “Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, çağa uygun araştırma ve uygulama metotları geliştiriyor. Başta ülkemiz bitkisel zenginliği olmak üzere dünya florasına ait örnekleri, koruma ve yaşatma stratejileri geliştiriyor.  Öğrenciler daha önce çevrelerin de görme fırsatı edinemedikleri bitki çeşitliliği ile burada karşılaşıyorlar. Çocuklar doğaya, çevrelerine olan sevgiyi küçük yaşta kazanırlar. Biz öğrencilere doğal ve kültür bitkilerini tanıtmak ve doğayı sevdirmek amacını ile hareket ediyoruz” dedi.

Botanik Bahçesi’nde  3 binin üzerinde bitki türü bulunduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Pirhan, “Bu bitkiler Türkiye ve yabancı orijinlidir” dedi.  Koleksiyonların zenginleşmesi adına faaliyet yürüttüklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Pirhan, “Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma Ve Uygulama Merkezi’nde Türkiye’nin değişik bölgelerinden toplanan, çeşitli doğal bitkiler kurutularak belli bir düzen içinde saklanan 35 binden fazla herbaryum örneği bulunuyor” diye konuştu.

Herbaryumların çeşitli konularda bilimsel araştırmalar yapan araştırmacılara, bitki ihracat ve ithalatçılarına, doğadaki bitkileri tanımak isteyenlere, bitkileri tanıtmak, yayılış alanları ile ilgili bilgileri vermek amacı ile hizmet verdiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Pirhan, merkezin kuruluş aşamasından bu yana önemli bir aşama kaydettiğini ifade ederek, ziyaretçilerden geri dönütlerinin olumlu yönde olduğunu ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir