Prof. Dr. Kıyan, “Yüksekokulumuzun, köklü ve başarılı bir geçmişi bulunuyor”

Ege’den “Paramedikler Günü” programı

Prof. Dr. Kıyan, “Yüksekokulumuzun, köklü ve başarılı bir geçmişi bulunuyor”

Feride İbrahimova- Melike Deniz Halat

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ)  Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisi’nde, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Paramedikler Günü etkinliği düzenlendi.  Etkinliğe, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Kıyan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Turan Gündüz, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Semra Çelikli,  Paramedik ve Hastane Öncesi Tıp Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çatak konuşmacı olarak katıldı.

Programın açılış konuşan Prof. Dr. Selahattin Kıyan, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun köklü ve başarılı bir geçmişinin olduğunu, dinamik yapısıyla ülkemize sağlık alanında mesleki eğitime katkı sağlayacak önemli projelerin hayata geçirildiği bir okul olarak ön plana çıktığını belirtti. Prof. Dr. Kıyan, “Mesleki eğitim ile birlikte okulumuzda sosyal sorumluluk içeren topluma çeşitli alanlarda katkı sağlayacak çok sayıda proje üretilmektedir. Bu bağlamda, son iki ayda okulumuzda ‘Minik Sporcular’, ‘Özel Olimpiyatlar’, ‘Engelliler Haftası’ ve üniversitemiz organ nakli koordinatörlüğüyle düzenlediğimiz ‘Organ Nakli Haftası’ etkinlikleri başta olmak üzere çok sayıda önemli etkinlik gerçekleştirdik” dedi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Turan Gündüz, paramediklerin yasal sorumluluklarından ve paramediklerin yasalarda ne şekilde yer aldıklarından bahsetti.

Paramedik mesleğinin ilk yıllarında mezunların  istihdamı  konusuna değinen Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü  Dr. Öğretim Üyesi Semra Çelikli,  “Zaman içerisinde paramediklerin yasalarda sorumlulukları belirlendi ve onların meslekte yer alması sağlandı. 8 Mart 2013 yılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde bir paramedik program düzenlendi. Orada bir eğitim koordinasyon kurulu oluşturuldu.  İlk toplantıya paramedik eğitimcileri de katıldı ve o günden itibaren o toplantı geleneksel olarak her yıl düzenlenmeye başlandı. Eğitimcilerimiz standardizasyonu belirlemeye çalıştı. Türkiye’de paramedik eğitimi standardizasyon çalışmaları sırasında standart bir müfredat oluşmuştur ancak bugünün sorunu müfredatın standart olmasından ziyade uzun emekler sonucu hazırlanan bu müfredatlarına tam olarak uygulanamamasıdır” dedi.

Bölümün mezun sayısına ve çalışma alanlarına değinen Paramedik ve Hastane Öncesi Tıp Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Çatak, “Sayımız her geçen gün çoğalıyor. Birçok problemin de üstesinden gelebiliriz. Paramediklerin kariyer yapabilmesi için öncelikle dört yıllık lisans programlarının önünün açılması gerekiyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir