Ege’de “Tazelenme Üniversitesi” yoğun ilgi görüyor

Nazlı Ersözlü

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi’nde hayata geçirilen “Tazelenme Üniversitesi” 60 yaş üstü bireylerin daha sağlıklı, üretken ve aktif olmaları için gönüllü öğreticilerin verdiği derslerle devam ediyor. Ege Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi Yürütücüsü, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, ileri yaşlardaki öğrenimin oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “Yaşlı nüfus için toplum içine katılmak, sağlıklı kalmak ve yeni bilgiler edinmenin bireyler için birçok faydası var ” diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye’de, ortalama yaşam süresinin artmasıyla birlikte çoğalan yaşlı nüfus için Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Anabilim Dalı Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan’ın önderliğinde geliştirilen yaşam boyu öğrenim için “Tazelenme Üniversitesi” adlı sosyal sorumluluk projesi, Ege Üniversitesi’nde de aktif olarak devam ediyor.

Tazelenme Üniversitesi’nin hayata geçirilmesinin; Prof. Dr. İsmail Tufan’ın çalışması, Nazilli Öğretmen Okulları’nın birleşmesi ve Geri Atlas Yaşlılık Haritası çalışmasıyla doğan bir proje olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şahin, “Bu proje, 60 yaş ve üzerine eğitim veren bir sosyal sorumluluk projesidir. 50-60 yaş aralığında bulunan birçok kişiden de talep geliyor. Onlara aylık toplantılarımıza katılmasını öneriyoruz. Üniversitemizde 60 yaş ve üstü bireylere eğitimi ve sağlıklı yaşlanmak için gereken teorik ve uygulamalı dersler veriliyor. Teorik olarak Geriatri, Psikoloji,  Arkeoloji, Hukuk ve Felsefe gibi derslerimiz işleniyor. Ayrıca, Yemek Pişirme Sanatları ve Halk Oyunları gibi uygulamalı derslerimizde bulunmaktadır” dedi.

Derslerin dışında sosyal sorumluluk projelerinin de olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şahin, “Öğrencilerimiz geçen sene 4 bin 500 gibi bir sayıda kitap toplayarak kütüphane oluşturup ihtiyacı olan bir ilkokulda kütüphane açtılar. Bizim için en güzel proje buydu. Bunun dışında lise öğrencileri ve bizim öğrencilerimizin bir araya gelerek gerçekleştirdiği oyun projemizde oldu” diye konuştu.

“300 kişiyi aşmış bulunmaktayız”

Doç. Dr. Şahin, “Biz projemizi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin Fehmi Akçiçek önderliğinde, Koordinatör Yük. Hemşire Ezel Tenli ​, İletişim Koordinatörü Buğçe Başaran, Teknoloji Koordinatörü Bahadır Gök ve Proje Sekreteri Vesile Tıravoğlu’nun katılımlarıyla başardık. Projeye yönelik talep şu anda oldukça fazla, 300 kişiyi aşmış bulunmaktayız. Biz, lisans eğitimi gibi eğitim veriyoruz ve bunu da bir gönüllü ordusuyla yapıyoruz. Bu projenin gönüllülük üzerinde gitmesi çok mümkün olmayabilir. Bu nedenle de formel bir yapıya karışması, kurumsal bir kimliğe kavuşması en büyük arzumuz. Bütün çalışmalarımız bu yönde. Çok büyük şansımız var. Rektörümüz bizi desteklediği için bize amfilerini açtı ve Dekanlığın desteğiyle de büromuz açıldı. Proje ile ilgilenenler büromuzdan da her türlü bilgiyi alabilirler” diye konuştu.

Proje ile ilgili detaylı bilgilere https://www.ege-tazelenme.org/ adresinden ulaşılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir