Gölbey, “Bizim mesleğimizde sıfır sermayeyle iş yapmak mümkün”

İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Açılış Dersi

Gölbey, “Bizim mesleğimizde sıfır sermayeyle iş yapmak mümkün”

İzlem Arıgümüş- Duygu Çalık

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı açılış derslerine başladı. İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü açılış dersinin konuğu Dokuz  Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi İktisat Bölümü mezunu, Dev Ajans Başkanı Erhan Gölbey oldu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen açılış dersine Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aylin Göztaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Mesleğe başlama sürecinden bahseden Erhan Gölbey, ” Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi İktisat Bölümü’nde hem okudum hem de çalıştım. Hostluk yapmaya, fuarlarda, kongrelerde çalışmaya başladım. Bizim mesleğimiz olan iletişime, halkla ilişkilere, etkinlik yönetimi mesleğine aşık oldum. O günkü mesleğimle bugünkü mesleğim arasında sanki 30 yıl değil de 300 yıl geçti. Her şey değişti. Bugün şunu söyleyebiliriz ki her şey artık daha çabuk değişecek. İnanılmaz bir değişim dönüşüm hızı var. Bu hıza nasıl ulaşırız, nasıl değişiriz, nasıl dönüşürüz? İnsan değişiyor, toplum değişiyor, toplumda kullandığımız araçlar değişiyor ve iletişim değişiyor” dedi.

“Bizim öz kaynağımız öz sermayemiz kendimiziz”

Mesleği yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değinen Gölbey, “Birçok meslekteki insanın sahip olamadığı bir özelliğimizi söyleyeyim. Bizim mesleğimizde sıfır sermayeyle iş yapmak mümkün.  Çünkü bizim öz kaynağımız öz sermayemiz kendimiziz. Bedenimiz, aklımız, bilgimiz, düşüncelerimiz, tarzımız, farklılıklarımız. Dört yıl çok hızlı geçiyor ama o hızlı geçen dört yılın içinde altın bilezikleri kolunuza dizmezseniz, kendinizi beslemezseniz, kendinizi geliştirmezseniz günümüzde iş bulma konusunda zorlanırsanız.

 Birçok iletişimciyi geliştiren bir uzman bir kaç temel özellik vermiş bunlardan birincisi; sosyal zekayı güçlendirmek. Sosyal zeka nasıl güçlenir? Mutlaka okuldaki temel eğitimi almak çok önemli ama benim naçizane fikrim iletişim alanına giren sinema, tiyatro, kitap, ve yan dallarla ilgilenmesi çok önemli. İkincisi; iletişim becerisi. İletişim gücünün yüksek ve güçlü olması gerekir. Dilinizin sadeliği ve doğruluğu sizi farklı bir noktaya taşır. Üçüncüsü; sabırlı olmak. Her gün bin bir çeşit insanla karşı karşıya kalmak kolay olmayacaktır. Bizimkisi o kadar zor bir meslek ki; herkes bizim onları anlamamızı isteyecek ve bize onları anlamamız ve onları anlatmamız için para verecekler. Eğer karşımızdaki insanı doğru anlayamazsak, onu doğru anlatmazsak, onun iletişim ihtiyaçlarını doğru kurgulayamazsak,  yeterli sabrı gösteremezsek bu mesleği yapamayız. Dördüncüsü; kolay uyum sağlama. Mesleğine önemli özelliklerinden biri olayların tek bir pencereden izlemek değil herkesin gözünden analiz edebilmektir. Bir proje hazırlanırken veya bir sunum yaparken sadece tek bir noktayı ele alarak başarı yakalanamayacağından bakış açısı genişletilmeli ve empati yeteneği artırılmalıdır. Bu meziyetler için okumak, anlamak, seyretmek, dinlemek lazım. Şimdiden karşılaştığınız her insanın kartvizitini isteyin. Kartvizitlere notlar yazın. İlişki ağlarınızı geliştirin” diye konuştu.

  Açılış dersinin ardından Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aylin Göztaş, Erhan Gölbey’e “Teşekkür Plaketi” verdi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir