Ege’de “2. Uluslararası Sosyal Kooperatifler Paneli” gerçekleştirildi

“Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni”

Ege’de “2. Uluslararası Sosyal Kooperatifler Paneli” gerçekleştirildi

İnci Şener- İbrahim Şengül

İZMİR(Ege Ajans)- Sosyal kooperatifleri tanıtmak, anlatmak, dezavantajlı bireylerin yararlanmasını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen “Sosyal Kooperatifçilik Eğitim, Tanıtım Treni Programı” kapsamında Ege Üniversitesi’nde panel düzenlendi.

         Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen “2. Uluslararası Sosyal Kooperatifler Paneli”ne Ticaret Uzmanı Gökçen Mert Korkmaz, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Kooperatifler Birimi Başkanı Simel Eşim, İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, ASHOKA Türkiye Temsilcisi Merve Nur Okutan, Coopermondo Direktörü Camilia Carabini ve Societa Cooperativa Başkan Yardımcısı Daniella Steccanella konuşmacı olarak katıldı.

 “Sosyal kooperatif ile engeller ortadan kalkacak’’

          Açılış konuşmasını yapan Ticaret Uzmanı Gökçen Mert Korkmaz,  “Sosyal Kooperatifin kuruluş amacının en başta yaşlı, engelli, genç işsizler gibi dezavantajlı insanların sosyal hayata kazandırılmasıdır’’ dedi. Korkmaz, Sosyal Kooperatiflerin diğer ticari şirketlerden farkının kar amacı gütmemesi olduğunu söyledi.

“Gençlere değer veriyoruz’’

         ILO Kooperatifler Birimi Başkanı Simel Eşim, “Sosyal Kooperatifler gençlere staj yapma, iş istihdamı sağlama ve kendi kooperatiflerini kurma desteği vermektedir’’ dedi. Eşim, gençleri üretmeye, girişimcilik ruhu kazandırmaya ve sosyal bilinç oluşturulmasına yardımcı olduğunu söyledi. ‘’Birleşmiş Milletler(BM) bünyesinde kurulan ILO ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalar geliştirmek amaçlı kurulan bir kuruluştur’’ şeklinde konuşan Eşim ‘’işçilere demokratik öz yönetim olanakları ve istihdam sağlamak için çalışıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 “Toplum yararına çalışıyoruz’’

        Coopermondo Direktörü Camilia Carabini ise “Neredeyse 3 milyonu aşan üyesi olan Coopermondo’nun en büyük amacı toplum ve çevre yararına faaliyetler sürdürmektir. Özellikle toplumda cinsiyet eşitliğini sağlamaya çalışıyoruz. Kadınların daha fazla kültürel, sosyal ve çalışma alanlarında aktif olmasını hedefliyoruz. Sosyal kooperatifimizde en önemli konu yapılan faaliyetlerin faydasının ve devamlılığının sağlanması için gönüllü katılımın artmasıdır. 5 kıtada 400 civarı proje geliştiren Coopermondo ‘Genç İşi Kooperatif’ başlığı altında Türkiye ile de çalışmalar yapmayı planlıyor” dedi.

      Sosyal Kooperatifler; sosyal hizmetlerin sunumu veya engelliler, işsizler, hükümlüler, bağımlılar, göçmenler gibi dezavantajlı kişilerin çalışma hayatına entegrasyonunun sağlanması konusunda uzmanlaşmış, çoğunlukla kooperatif çalışanlarının mülkiyetinde olan, tüketicilerin ve gönüllü kişilerin üyeliklerine açık oluşumlar olarak biliniyor. Diğer kooperatiflerden farkları; kamu yararı öncelikli olmaları ve kâr amacı gütmemeleri.

       Kooperatifçilik kültürünün yaygınlaştırılması, “Sosyal Kooperatif” kavramının daha iyi anlaşılması, yeni nesil kooperatifçiliğe ilişkin tartışma ve paylaşım ortamı oluşması için yola çıkan “Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni” İzmir’in ardından; Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar ve Konya’ya gidecek.

    

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir