Yeni nesil ziraatçılar Ege’de yetişiyor
Emre Tezcan – Halis Erinç Keleş – Ufuk Batuhan Atabeyoğlu
İZMİR (Ege Ajans) – Ege Üniversitesi’nin kurulan ilk iki fakültesinden biri olan EÜ Ziraat Fakültesi, ziraat ve tarım alanında lisans eğitimi almak isteyen gençleri, nitelikli ve donanımlı, yeni nesil birer mühendis ve mimarlar olarak yetiştiriyor.
Türkiye’de tarımsal öğretimin gelişimine önemli katkılar sunan EÜ Ziraat Fakültesi, her geçen gün gelişen bilimsel ve teknolojik değişimleri yakından takip ederek, iyi yetişmiş akademik kadrosu ile sektörün taleplerine cevap veren ve bilgilerini sahaya aktarabilen donanımda mezunları yetiştirerek sektöre uğurluyor. Türkiye’nin ilk kurulan ziraat fakültelerinden, 64 yıllık geçmişe sahip olan Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi, bugüne kadar 16 binin üzerinde ziraat mühendisi ve peyzaj mimarı yetiştirdi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Peyzaj Mimarlığı, Süt Teknolojisi, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme ile Zootekni bölümlerini bulunuyor. Ülke ve bölge tarımının modernleşmesi misyonu ile hareket eden ve tarımın her dalında araştırma, teknoloji ve hizmet üreten EÜ Ziraat Fakültesi; Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği ile Mordoğan Araştırma, Uygulama ve Deneme İstasyonu’nda verdiği uygulamalı eğitimlerle yetkin mühendis ve mimar olmak isteyenlerin buluşma adresi olarak biliniyor. EÜ Ziraat Fakültesi, sadece eğitimde değil sosyal alanda da öğrencilerine her türlü imkanı vererek kaliteli bir eğitim olanağı sunuyor.
Tarımın tüm dallarına yönelik yüksek düzeyde eğitim-öğretim, araştırma, yayım ve hizmet faaliyetlerinde bulunan EÜ Ziraat Fakültesi’nin çalışma alanlarını; toprak, su, bitkisel ve hayvansal kaynakların korunması ve ıslahı ile bunların ekonomik şekilde kullanımından, peyzaj mimarlığı çalışmaları ve tarımsal üretimin değişik ekolojilerde gerçekleştirilmesine kadar uzanan geniş bir yelpaze oluşturuyor.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP(University Ranking by Academic Performance), “Ziraat ve Çevre” alanında yapılan dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasına Türkiye’den 10 üniversite arasında yer alıyor.
Üretim ve Hizmetler
EÜ Ziraat Fakültesi eğitim-öğretim, araştırma ve yayın faaliyetlerinin dışında, sahip olduğu alanlar ve tesislerde bitkisel ve hayvansal üretim yapmakta, işlenmiş ürünler üretmekte ve elde edilen ürünleri mevcut satış yerleri aracılığıyla tüketicinin kullanımına sunuyor. Bu ürünler arasında sebze, meyve, çiçek, salça, reçel, tarhana, bal, bazı süt ürünleri (yoğurt, peynir, tereyağı, kefir gibi) vb. yer alıyor. Ziraat Fakültesi’nin üreticiye yönelik bilgi aktarımının yanı sıra, damızlık hayvan, kaliteli tohum, fide, fidan ve yaprak gübresi sağlamak gibi hizmetleri de bulunuyor.
Fakülte ayrıca, peyzaj projelerinin hazırlanması, tanı ve teşhis yapılması, tarımsal ilaç firmaları için ruhsata esas ilaç denemelerinin gerçekleştirilmesi, tarım makinalarının test edilmesi, toprak, su, gübre, yem analizleri ve öneriler yapılması, meslek içi eğitim kursu ve seminerler düzenlenmesi yer alıyor