Ege Üniversitesi’nde doğal ürünlerle katkısız dondurma ve kefir üretimi
Buse Uçurum-Belgin Demirtuğ
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü İşletmesi’nde doğal ürünlerle üretilen kefir ve dondurmaların üretimi hızla devam ediyor.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde ve Hastane Kampüsü içerisinde hizmet veren Ziraat Fakültesi Satış Noktalarında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde doğal ve organik olarak üretilen kefir, dondurma, keten tohumu, ketencik tohumu, çörek otu yağı, zeytin ve zeytin yağı, yoğurt, peynir, sebze, meyve, reçel, kurutulmuş domates, bal ve konserve gibi pek çok ürünün satışı yapılıyor. Yaz mevsimi ile birlikte üretimine başlanan dondurmalara ilgi büyük. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü İşletmesi’nde üretilen dondurmaların tamamı Ege Üniversitesi bünyesinde üretilen ürünlerle doğal olarak yapılıyor. Saanen ırkı keçilerin sütü ile üretilen kefir ve dondurma, bilenleri tarafından kapış kapış alınıyor.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü akademisyenleri ile bir araya gelerek Ege Üniversitesi güvencesi ve Ziraat Fakültesi logosu ile satışı yapılan kefir ve dondurma üretim tesisinde incelemelerde bulundu.
Günümüzde pek çok hastalığın sebebinin gıdalarda bulunan çeşitli katkı maddelerinden kaynaklandığını belirten EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Çağımızın en büyük sorunlarından biri doğal gıdaya ulaşamamamız. Şehir hayatının karmaşası ile doğal olarak birçoğumuz katkılı ürünlere yöneliyoruz. Ege Üniversitesi olarak katkısız ve doğal üretime teşvik etmek ve bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda Ziraat Fakültemiz tarafından tamamen doğal katkısız dondurma ve kefir üretiliyor. Üniversitemizin hijyenik tesislerinde üretilen ürünlerin fiyatları da örneklerine oranla gayet uygun. Katkısız ve organik beslenmeye hepimizin hakkı var. Bu konuda gıda sektörüne de büyük görevler düşüyor” diye konuştu.
“Hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz”
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Bolca, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde hiçbir katkı maddesi olmadan üretilen dondurma ve kefirin Fakülteye ait işletmelerdeki Saanen ırkı keçilerin sütünden üretildiğini söyledi. Prof. Dr. Bolca, “Hiçbir katkı maddesi kullanmaksızın, inek ve keçi sütünden, yağını almadan ve başka bir katkı maddesi kullanmadan kefir ve dondurma üretiyoruz. Ürünleri, Fakültemizin Süt ve Süt Teknolojisi Bölümümüzün Menemen’de ve kampüsteki işletmelerinde üretiyoruz. İşletmelerimizin hepsi hijyen belgeli, Tarım Bakanlığı tarafından kontrol edilen işletmelerdir. Bizim kalitemizde olan bazı büyük firmalar bizden süt alıyor, dondurma üretiyor ve ona rağmen bizim fiyatlarımız onlarınkinin yarısı kadar. Biz dondurmamızda salep ve gerçek damla sakızı kullanarak sade olarak üretim yapıyoruz. Herhangi bir meyve, tatlandırıcı, kakao koymuyoruz. Raf ömrü uzasın diye katkı maddesi kullanmıyoruz. Dondurmamızın doğal olması ve raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi kullanılmaması nedeniyle derin dondurucuda saklanmak kaydıyla 2 aylık bir kullanım ömrü var. Piyasadaki diğer dondurmalara baktığımızda 6 aydan fazla kullanım süresi bulunmaktadır” dedi.
Süt ve süt ürünlerinden keçi peyniri ve yoğurt üretildiğini söyleyen Prof. Dr. Bolca, “Keçi sütü anne sütüne protein ve yağ içerikleri bakımından en yakın olan süt. Bizler de keçi sütünü pastörize edip yakın zamanda satış noktalarında halkımızın hizmetine sunacağız. Ürettiğimiz peynir ise sert ve salamura. Sütün yağını almadan tüm süt ürünlerini üretmekteyiz” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliği markası içerisinde süt ve süt ürünleri dışında keten tohumu, ketencik tohumu ve çörek otunun organik olarak yağlarının üretildiğini söyleyen Prof. Dr. Bolca, “Kendi çiftliğimizdeki ağaçlardan üretilen zeytinyağımız var. Zeytinleri kendimiz topluyoruz, asitlik oluşmaması için hemen soğuk sıkım makinesi ile işletmelerimizde kendimiz sıkarak cam şişelerde satışa sunuyoruz. Soğuk sıkım en sağlıklı sıkımdır. Ürettiğimiz zeytinyağını hijyenik ve sağlıklı cam şişelere koyarak tüketicimize sunuyoruz. Tüm ürünlerimiz cam şişededir. Ürettiğimiz bütün ürünlerin hammaddelerini Menemen ve Mordoğan’daki üretim alanlarından elde ediyoruz. Yaptığımız üretimlerin çoğu ‘İyi Tarım’ uygulamasıdır” dedi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliği ürünleri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi içinde ve Ege Üniversitesi Hastanesi bahçesindeki satış noktalarında tüketicilerin hizmetine sunuluyor.