Ege Üniversitesi’nde “Aşıklar Dilinde Anadolu” Aşıklar Bayramı

Prof. Dr. Türkmen, “Aşıklar, kültür hamallarıdır”

Rana Beyza Öztürk/Ege Kesebir

İZMİR(Ege Ajans)-  Kültür Bakanlığı katkılarıyla Anadolu Aşıklar Derneği tarafından “Aşıklar Dilinde Anadolu” Aşıklar Bayramı Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birbirinden değerli ozanların performanslarını sergilediği etkinlik, büyük beğeni topladı.

Aşık Bayramı kapsamında ozanlar; Turgut Yılmaz, Ali Dadaşoğlu, Nevruz Ali, Mahmut Işık, Ender Bal, Ozan Turabi, Serdar Çelik, Osman Feryadi sahne aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Anadolu Aşıklar Derneği Başkanı Turgut Yılmaz yaptı. Aşık kültürünü gelecek nesillere aktarabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Yılmaz “Her türlü çabayı harcamaya devam ediyoruz. Aşıklık geleneği bin yıllık kültür geleneğidir. Değerli hocalarımızın da katkılarıyla bu kültürü yaşatmak adına gençlerimize aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Müdürü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Türkmen “Aşıklar, Türk kültürünün taşıyıcısıdır. Bütün Türk Dünyasında önemli bir aktördür. Kısacası, Aşıklar, kültür hamallarıdır, onlar olmasa kültürümüz donar, kalır” dedi. Türk kültürünün bir bütün olup aynı ağaçtan beslenen dallara benzediğini belirten Prof. Dr. Türkmen, “ Umarım buradaki öğrencilerim, asistanlarım hakkınızda tezlerinizi yazarlar da şiirlerinizi, hikayelerinizi gelecek nesillere taşırlar” diye konuştu.