“Hemşirelik Öğrencileri Kariyer Sempozyumu”

Sinem Dalkılıç

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından “4. Hemşirelik Öğrencileri Kariyer Sempozyumu” düzenlendi.  Her yıl düzenlenerek geleneksel hale getirilen sempozyum, hemşirelik son sınıf öğrencilerine yönelik olarak sürdürülüyor. Sempozyuma,  Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar, Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, Türkiye’nin İlk Üniversite Mezunu Hemşiresi Prof. Dr. İnci Erefe, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Conk, Prof. Dr. Çiçek Fadıllıoğlu, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan  Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili  Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar hemşirelik öğrencilerinin kariyerlerini planlamaya olumlu katkıda bulunmayı amaçladıklarının altını çizdi. Prof. Dr. Aykar, “Hemşirelik son sınıf öğrencilerinin iş ve meslek yaşamına dair fikir paylaşımında bulunması, yurt içi ve yurt dışı istihdam olanakları hakkında bilgi sahibi olmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sempozyum ile hemşirelik mesleğinin dünden bugüne gelişimi, başarı öyküleri, Türkiye’de hemşireliğin yeri ve çalışma koşulları, kariyer alanları ve özgeçmiş hazırlama gibi bilgiler paylaşılarak öğrencilerin mesleğe daha sağlam adımlarla başlamasını  sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.

Prof. Dr. İnci Erefe Cumhuriyet dönemi hemşireliğin gelişimi hakkında bilgiler verdi.  Prof. Dr. Erefe, “Türkiye de 1923 yılında meslek tescili yapılmış hemşireler yoktu. Gönüllü hemşireler vardı. Fakat 1950 yılına gelindiğinde kayıtlı, resmi hemşire sayısı bin 400’e yükseldi. Sağlıkta gelişmeler sonucunda dünya da sadece Türkiye de bağımsız bir meslek kanunu var. Buda Hemşirelik Kanunu. Bunun korunması için hep birlikte çalışmalıyız.” dedi.

Prof. Dr. Zeynep Conk ise hemşirelikte değişim konulu sunumu ile sempozyuma katkıda bulundu. Prof. Dr. Conk, “Üniformayı giyen kişinin o mesleğe ait temel beceri ve değerlere hakim olan kişi olduğunu anlıyoruz.  Hemşirelik mesleği açısından ise üniforma onu giyen kişilerin vicdanlı, merhametli olduklarına, bir başkasının bakımı için gerekli tüm ilgiyi kendilerinde bulundurduklarına dair sözsüz özel bir anlam ifade ediyor. Bu nedenle üniformayı giydiğimiz zaman bütün davranışlarımızı, kimliğimizi ona göre planlamamız gerekiyor. Önceleri hemşirenin rolü bağımlı bir roldü, kendisine söylenenleri yapıyordu. Oysa günümüzde otonomi giderek artmıştır” diye konuştu.

“Teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmaları önemli”

Öğrencilere hemşirelikte teknoloji kullanımı üzerine bilgiler aktaran Prof. Dr. Çiçek Fadıllıoğlu ise “Artık koordinatör, hasta savunucusu, rehber danışman, gereğinde psikolog gereğinde ekonomistlik yapabilen hemşireler çağdaş rollerine kavuşmuştur.  Hemşirelik mesleği de geleneksel algılama biçiminden uzaklaşmış, çağdaş rol ve işlevler kazanmıştır. Hemşirelik ve teknoloji birbiriyle ilişkili iki kavram haline gelmiştir. Teknoloji kullanımı artık bir ayrıcalık olmaktan çok zorunluluk haline gelmiştir. Bu nedenle hemşirelerin teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmaları önem taşımaktadır.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir