Ege Üniversitesi’nde “Yaşayan Müze” Etkinliği

Onur Tekin-Zozan Deryaler-Sümeyra Sert

Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEÇEM) tarafından düzenlenen “Yaz Okulu Projesi” kapsamında Bornovalı çocuklar, Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi ile Kitap ve Kâğıt Sanatları Müzesini ziyaret etti. Düzenlenen çeşitli etkinliklerle eğlenceli bir gün geçirdiler.

Etkinliğin ilk bölümünde, 8-14 yaş aralığındaki çocuklar “Geleneksel Tahta Kalıp Baskısı” ile  mektup zarflarına ve kâğıtlara baskılar yaptılar. Unutulmaya yüz tutmuş mektuplaşma kültürünü, zarfların üzerine geleneksel tahta kalıp baskıları yaparak, çocuklara tekrar hatırlatmaya çalıştıklarını belirten EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Folklorü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Fedakar, “Eğlenceli bir aktiviteydi. Çocuklarla hem geleneksel tahta kalıp baskıları hem de keçeyle çantalar, telefon kılıfları ve cüzdanlar yaptık” diye konuştu. Etkinlikte çocuklara eşlik eden Doç. Dr. Fedakar, “Müzelerin sadece dokunmadan, bakarak, ‘dur-sus’ şeklinde gezilecek yerler olmadığını; çocukların eğlenerek öğrenebilecekleri ‘Yaşayan Müze’ fikrini aşılamak bizim için önemli. Bu yüzden, müze içerisinde minderlerde oturan çocuklara, bir yüksek lisans öğrencisi tarafından geleneksel masallar anlatıldı” dedi.

“Dünyayı ayaklarımıza sermişler haberimiz yok diyorlar”

Etkinliğin ikinci bölümde çocuklar Ege Üniversitesi Kitap ve Kâğıt Sanatları Müzesini ziyaret etti. Müze yöneticisi Öğr. Gör. Dr. Seda Ağırbaş çocuklara eserler hakkında bilgiler verdi. Çocukların hayal dünyasının yetişkinlerden çok daha farklı olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Dr. Ağırbaş, “Çocuklar en çok dünyanın en küçük kitabını merak ediyor. Aynı zamanda çocuk kitapları, üç boyutlu kitaplar ve dünyanın en hafif kâğıdı, ilgi duydukları eserlerin başında geliyor. Müze gezisi sonunda ziyaretçilerimiz çok şaşırıyor. Dünyayı ayaklarımıza sermişler, haberimiz yok diyorlar” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk Kâğıt ve Kitap Müzesi niteliğini taşıyan Ege Üniversitesi (EÜ) Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesinde 700’e aşkın eser sergileniyor. Müze, bugün galerisinde dünyanın en küçük kitabı ve en hafif kâğıdını bulundurarak merakları üzerine topluyor. Dünya kültür tarihinin son 2 bin yılının vazgeçilmez demirbaşları kağıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu farklı kültürlerden örnekleri ziyaretçilere sunuyor.

Josua Reichters 32 sayfalık Japon ipek kâğıdına basılmış ve elle deriye ciltlenmiş “Bilder-ABC” (Resimli Alfabe Kitabı) dünyanın en küçük kitabı ünvanını alarak bu müzede yerini alıyor.  Kaset içindeki bu kitabın ağırlığı 5 miligram. Boyutları  2.4 x 2.9 mm  parmakla tutulmayacak kadar küçük olan eser minyatür kitaplar bölümünde sergileniyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasına bakarak stilize etmesiyle tanınan ünlü isim Ethem Çalışkan’ın bazı çalışmaları da müzede yer alıyor. 32 ülkeden 42 kağıt sanatçısının oluşturduğu ‘One World’ adlı dünya haritası müzenin en ilgi çeken eserlerden biri.

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi 14 ülkeyi araştırma kapsamı içine alarak dört yıl boyunca süren çalışmalarının ardından kapılarını ziyaretçilere açtı. Özgün eserlerin sergilendiği müzede 2 bin 300 parça geleneksel giyim objesi, 110 adet geleneksel halk çalgısı, 265 adet takı ve aksesuarlar 24 adet silah ile sandık ve dolaplardan oluşan toplam 3 bin 40 obje sergileniyor. 201 bilim insanını bir araya getiren projede 909 kaynak kişi ile görüşülerek, 20 bin 736 kare fotoğraf, 208 saat video çekimi yapıldı. Müzeye dair yapılan araştırmaların her evresi teknolojik ve bilimsel çerçevede geliştirildi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir