Egeli Bilim İnsanından Gıda Literatürüne Bilimsel Katkı

Pandemi sürecinde de akademik çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ege Üniversitesi öğretim üyeleri, bilime katkı sunmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Gıda Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Semih Ötleş editörlüğünde basımı gerçekleştirilen kitaplar, gıda alanında bilimsel literatüre değerli kaynaklar kazandırıyor. 

Amerika Birleşik Devletlerinde Temmuz 2020’de basılan ve editörlüğünü Prof. Dr. Ötleş’in yaptığı ”Proteomics in Food Authentication” başlıklı kitabı birçok ülkede ders kitabı olarak kullanıma açıldı. Kitabın içeriğinde, günümüzde gıdaların kimlik doğrulanmasının önemi ve proteomik yapıların (genom tarafından kodlanan tüm proteinleri tanımlayan proteomların tanımlanması işlemi) bu kimlik doğrulanması analizlerinde kullanım olanakları ve yöntemleri detaylı olarak anlatılıyor. 2019-2020 güz döneminde öğrencilere ders kitabı olarak okutulan “Enstrumental Gıda Analizleri” kitabı da içeriğinde modern ve enstrümental gıda analiz aletlerinin çalışma teorileri, özellikleri ve uygulama alanları detaylı olarak veriliyor.

Alanında “Sirke”yi ele alan ilk kitap

Editörlüğünü Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Kalkan Yıldırım ve Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Eren Akçiçek ile birlikte yürüttüğü “Sirke-Kadim Bir İksir” kitabının, sirke konusunda güncel bilgileri içerdiğini belirten Prof. Dr. Ötleş, “Kitap, alanında bu kapsamdaki hazırlanmış ilklerden olma özelliğindedir. Sirkenin kültürel özelliklerinden, gıda ve beslenme yönlerine, sirke üretim ve teknolojisinden sağlık üzerine etkilerine kadar geniş bir içeriğe sahiptir” diye konuştu. 

Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün “Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojisi” kitabının da editörlerinden biri olan Prof. Dr. Ötleş, bu kitap ile zeytin alanında yürütülen bilimsel çalışmalara katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. “Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojisi” kitabı, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Orhangazi Kaymakamlığı tarafından “5. Ulusal Altın Zeytin Ödülü”ne layık görüldü. Kitapta, sofralık zeytin ile zeytinyağı teknolojisinin tüm detayları ele alınıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir