Rektör Budak “Üniversite- sanayi iş birliğini desteklemeye devam edeceğiz”
EÜ, desteklenen projeler bünyesinde yer alan firma sayısı bakımından 3. sırada
Rektör Budak “Üniversite- sanayi iş birliğini desteklemeye devam edeceğiz”
Sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi iş birliğiyle yetiştirilmesi ve sanayide doktoralı araştırmacı istihdamının teşvik edilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından yürütülen “Sanayi Doktora Programı İkinci Çağrı Duyurusu”nun sonuçları açıklandı. Ege Üniversitesi, desteklenen projeler bünyesinde yer alan firma sayısı bakımından İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte 3’üncü sırada yer aldı. Aday Araştırma Üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesinin program kapsamında üniversite- sanayi iş birliğine yönelik sunduğu projelerin destek görmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversite- sanayi iş birliğini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite – sanayi işbirliği ile yetiştirilmesinin amaçlandığı Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı- BİDEB- 2244 Sanayi Doktora Destek Programı 2019 yılı çağrısına Ege Üniversitesi, 1’i “Rekabet Öncesi Üniversite-Sanayi İşbirliği” modeli kapsamında, kalan 8’i ise “Üniversite-Sanayi İşbirliği” modeli kapsamında olmak üzere toplam 9 proje ile başvurdu. Program kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda Ege Üniversitesinin 6 projesi ve bu projelerde yer alan 10 firma desteklenmeye değer görüldü.
Sunulan projelerin destek görmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılması ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin istenilen düzeye gelebilmesi için Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Hepimizin bildiği gibi ekonomik gelişmişlik ile Ar-Ge arasında pozitif bir ilişki var. Gelişmiş ülkelerin ihracatlarının önemli bir bölümünü yüksek katma değerli Ar-Ge üretimine dayanan ürünler oluşturmaktadır. Bu anlayışla uygulamaya koyulan TÜBİTAK Sanayi Doktora Programının hedefi sanayide yüksek katma değerli üretimin gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan nitelikli bilginin üretilmesine katkı vermektir. Göreve geldiğimiz günden bu yana hem temel yönetim anlayışımızın gereği olarak hem de mevcut programın sunduğu imkanlar neticesinde üniversitemiz ve sanayi kuruluşları arasında Ar-Ge ve inovasyon içerikli iş birliklerinin sayısını her geçen gün artırdık. Üniversitemizin tüm potansiyelini sanayicilerimizin hizmetine sunmanın yanı sıra uygulamaya koyduğumuz ve Türkiye’de ilk olan Üniversite Sanayi işbirliğinde Ege Üniversitesi Modeli ile önemli projelere öncülük ettik. Sanayicilerin Egeli akademisyenlerle işbirliğinde geliştirecekleri projelerin yüzde 75’ine kadar üniversitenin öz kaynaklarından destek sağlamaya başladık” diye konuştu.
Rektör Budak, “Program, ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun önemli bileşenlerinden biri olarak kritik önem arz etmektedir. Üniversitemiz; Ege Teknopark ve EBİLTEM-TTO başta olmak üzere tüm akademik birikimiyle üniversite-sanayi iş birliğini desteklemeye devam edecek. Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığının 2244 Sanayi Doktora Destek Programı 2019 yılı çağrısına Üniversitemiz; 1’i ‘Rekabet Öncesi Üniversite-Sanayi İşbirliği’ modeli kapsamında, kalan 8’i ise ‘Üniversite-Sanayi İşbirliği’ modeli kapsamında olmak üzere toplam 9 proje ile başvurdu. Program kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda 6 projemiz ve bu projelerde yer alan 10 firmamız desteklenmeye hak kazandı. Program dahilinde Proje yürütücüleri ve danışman akademisyenlerimizi, destek almaya hak kazanan doktora öğrencilerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.
“Rekabet Öncesi Üniversite Sanayi İşbirliği Modeli” kapsamında Ege Üniversitesi yöneticiliğinde; Bonegraft Biyolojik Malzemeler Sanayi ve Ticaret A.Ş., TPI-Kompozit Kanat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sun Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti., Standard Profil Ege Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile İzmir Eğitim Sağlık Sanayi Yatırım A.Ş. firmaları; Üniversite-Sanayi İşbirliği Modeli kapsamında ise Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş., Eltaş Transformatör San. ve Tic. A.Ş.; İmbat Soğutma Isıtma Makine San. ve Tic. Ltd. Şti., İşbir Sentetik Dokuma San. A.Ş. ve Vestel Beyaz Eşya San. ve Tic. A.Ş destek almaya hak kazandı.