Ege Üniversitesi Lisansüstü Sosyal Bilimler YTB -Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları- Öğrencileri Paneli

Prof. Dr. Mutluer, “Eğitim ve araştırma üssü olmalıyız”

İrem Tepedeldiren-Büşra Topalak

İZMİR (Ege Ajans)- Ege  Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Ege Üniversitesi Lisansüstü Sosyal Bilimler YTB -Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları- Öğrencileri Paneli” düzenlendi.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Mustafa Mutluer, YTB Koordinatörü Selvet Çetin, Prof. Dr. Zeki Kaymaz, Doç. Dr. Özlem Tuncay, Doktor Öğretim Üyesi Zerrin Ayşe Öztürk, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Mustafa Mutluer’in moderatörlüğünü yaptığı panele YTB Koordinatörü Selvet Çetin, Prof. Dr. Zeki Kaymaz, Doç. Dr. Özlem Tuncay ve  Doktor Öğretim Üyesi Zerrin Ayşe Öztürk  konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Prof. Dr. Mustafa Mutluer, “Sağlık alanında, örneğin bir göz ameliyatı için düşük maliyetli olması sebebiyle dünyanın pek çok yerinden insan Türkiye’ye gelmekte. Peki bunu eğitimde başarabiliyor muyuz? Örneğin bir Alman öğrenci Alman Dili ve Edebiyatı, bir İngiliz öğrenci İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrenmek için neden Türkiye’ye gelsinler sorusunu sormak gerekiyor. Bunlar için üniversitemizin politikalar üretmesi lazım” dedi.

FARKLI KITALARDA, ÖNEMLİ GÖREVLER

Türkiye’de ‘Türkiye Bursları’ adı altında yabancı öğrencilere burs verildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Mutluer, “Ege Üniversitesi’nde hali hazırda Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde 10, Fen Bilimleri Enstitüsü’nde 150, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ise 122 öğrenci olmak üzere toplam 283 YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları) burslusu öğrenci yüksek lisans ve doktora yapmaktadır. Rakamlardan da anlaşıldığı gibi bir araştırma üniversitesi olmaya aday olan üniversitemiz ve için bu sayılar oldukça düşüktür. Üniversitemiz yakın coğrafyanın bir eğitim ve araştırma üssü olmaya adaydır ve özellikle uluslararası lisansüstü öğrenci sayılarımızı artırmayı hedefliyoruz. Bunun yolu da problemleri görüp, politika üretmekten geçmektedir” diye konuştu.

YTB Koordinatörü Selvet Çetin, “Ege Üniversitesi, bölgede en fazla YTB öğrencisi yerleştirdiğimiz üniversitedir. Ege Üniversitesi’nde mezun olan pek çok öğrencimiz, farklı kıtalarda çok önemli görevler üstlenmektedirler. Bir örnek verecek olursak, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki heyetle birlikte gittiği Zanzibar Adası’nda ‘İzmir Eczanesi’ levhasıyla karşılaştılar. Sorduklarında ise Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu bir öğrencimizle karşılaştılar. Bir diğer örnek, Azerbaycan’da yakın zamanda yapılan seçimle birlikte gelen Kültür ve Turizm Bakanı, Ege Üniversitesi mezunudur” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir