Ege TEKNOPARK firması uluslararası projeyi koordine edecek
“Ufuk2020 İnovasyona Hızlı Erişim” kapsamında desteklenen projeye Türk firması koordinatör oldu
Ege TEKNOPARK firması uluslararası projeyi koordine edecek
Ege Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOPARK) firmalarından Nesne Elektronik, Avrupa Komisyonu tarafından “Ufuk2020 İnovasyona Hızlı Erişim” kapsamında desteklenen NetWave projesinde koordinatör oldu. Başarılarından dolayı firmayı tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin yüzde 100 hisse sahibi olduğu ve ‘Yaşam Bilimleri ve Sağlık’ temasında öncelikli olarak faaliyetlerini sürdüren Teknopark, Üniversitemizin Ar-Ge ve yenilik ekosisteminden, altyapısından ve akademik birimlerinin yetkinliğinden aldığı güç ile Bölge sanayi kuruluşları, tüm paydaşlar ve çözüm ortakları ile işbirliği içinde bölgesel ve ulusal düzeyde katma değer yaratmayı amaçlıyor. Teknopark firmalarımızdan Nesne Elektronik, Avrupa Komisyonu tarafından ‘Ufuk2020 İnovasyona Hızlı Erişim’ kapsamında desteklenen NetWave projesinde koordinatör olma başarısını gösterdi. Böylesine önemli bir projeyi bir Türk firmasının koordine etmesi gurur verici. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.
Destek gören proje hakkında bilgiler veren Rektör Budak, “Bu proje, balık çiftliklerindeki kafeslerde oluşan yosunlanmayı önlemeye yönelik, ultrasonic dalga kullanımı temeline dayanan ve ‘IoT uygulamaları’ ile bir akıllı tarım sistemidir. Balık kafesi ağlarında yosunlanma engellenerek balığın ihtiyacı olan oksijenin kafese girişi sağlanıyor. Bu sistemin kullanımı ile ağlarda boya maddeleri gibi kimyasalların kullanımına gerek kalmayacak. Çiftliklerde kafes ağı temizliği ve değiştirme gibi işgücü yoğun ve tehlikeli operasyonlara, pahalı toksik biyositlerin kullanımına ihtiyaç duyulmayacak, operasyonel verimliliği artırarak ekonomik katkı sağlayan bir sistem geliştirilecek. Bu yenilikçi çözümün, Avrupa su ürünleri yetiştiriciliğinde ürün kalitesi, tüketici sağlığı ve güvenliği, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi, sürdürülebilir üretim, çevreye saygı, bilgi yönetimi, hayvan sağlığı ve refahı hedefleri üzerine önemli etkisi öngörülüyor” dedi.
Daha önce de 2012-2015 yılları arasında “Avrupa Birliği 7. Çerçeve Fonları” kapsamında dahil olduğu sualtı arkeolojik alan araştırma robotunun tasarımı projesi ARROWS’da aktif rol alan Nesne Elektronik, Elektronik Mühendisi Hilal Tolasa Gündoğdu ve Deniz Biyoloğu Ertuğrul Gündoğdu ortaklığında sualtı teknolojileri ve ekipmanları konusunda tasarım, üretim ve uygulama çalışmaları yürütüyor. Firma ayrıca; sualtı teknolojileri alanında özellikle akuakültür, sualtı doğa araştırma alanı ve deniz taşımacılığı sektörü olmak üzere deniz uygulamalarına yönelik konularda projeler geliştiriyor.