“Genç Girişimciler Ege Üniversitesi’nde”
“Genç Girişimciler” Egelilere tecrübelerini anlattı
Deniz Sahil-Kübra Hatice Ateş-Doğay Eser Akın
Ege Üniversitesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın işbirliğinde “Genç Girişimciler Ege Üniversitesi’nde” konferansı gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Gençlik ve Spor Bakanlığı Danışmanı Doç. Dr. Nihat Gültekin, akademisyenler, alanında uzman konuşmacılar, Ege Üniversitesi Girişimcilik Topluluğu Üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferans öncesi Doç. Dr. Nihat Gültekin ve konferans konuşmacıları EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret etti. Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz ev sahipliğinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen Genç Girişimciler programına katılmak üzere üniversitemize gelen Gençlik ve Spor Bakanlığı Danışmanı Doç. Dr. Nihat Gültekin ile değerli konuklarımıza nazik ziyaretleri için teşekkür ediyorum” dedi.
Konferansta Evreka Şirketinin Ceo’su Umutcan Durmaz, Genz Biyoteknoloji Şirketinin kurucusu Umut Ağyüz, Flank Esports Şirketinin Ceo’su Efe Kethüda konuşmacı olarak yer alırken moderatörlüğünü Doç. Dr. Nihat Gültekin yaptı.
Konferansta konuşan Umutcan Durmaz, “Üniversiteye giderken icat yapacağım diyordum. İsteğim bir buluş yapmak ve onun peşinden gitmekti. Bir problem görüyorsanız, çözüm bulurum diyorsanız ve iş yaratabiliyorsanız girişimci oluyorsunuz. Girişimci olacak enerjiyi içinizde bulmanız gerek. Başarısızlık sürekli oluyor. Bu iş zaten ne finansal, ne teknik, ne makro seviyede ekonomik hepsinden daha çok psikolojik bir süreç bu psikolojiyi kaldırabildiğiniz müddetçe siz başarısızlıkların üstesinden geliyorsunuz o oluşan başarısızlıklar bir zaman sonra keyifli geliyor. ‘En kötü ne olabilir ki?’ diye düşünün bir şeyi çok istiyorsanız koşun peşinden. En fazla düşersiniz sonra ayağa kalkarsınız. Yanınızda kimlerin olduğu çok önemli. Çünkü sizin güçlü kalmanızı sağlayan ve yolunuzu gösterenler onlar oluyor” dedi.
“Yapmak istediğiniz şey için çaba sarf etmeniz gerekiyor”
Öğrencilere kendi girişimcilik hikâyesini anlatan Umut Ağyüz, “Yapmak istediğiniz şey için çaba sarf etmeniz ve işin tekniklerini öğrenmeniz gerekiyor. Kanser üzerine geliştirmekte olduğum projeyi tamamlamak ve işin tekniklerini öğrenmek için ücret almadan çalıştığım dönemler oldu. İşin finansal boyutu vardı. Fakat işimi yapmak için finansal boyutu düşünmedim. Kendinize güveninizin olması gerekiyor. Onlar yaptı ben de yaparım demeniz gerek. Sermayeler insana, yeteneğe inanıyorlar kendinizden emin olduktan sonra yatırımcılar bir şekilde size yön veriyor. Geleceğe yönelik fikirler önemli” diye konuştu.
Girişimlikte eğitim üzerine konuşan Efe Kethüda, “Güzel bir fikriniz var ve fikrinizi uygulamaya dökebiliyorsanız girişimci olma yoluna girersiniz önemli olan güzel fikir değil fikri uygulamaya koyup sonrasında kendi hikâyenizi yazmanızdır. Girişimcilik henüz yeni bir alan, bu alanın içerisinde Türkiye olarak bilgi, paylaşma ve eğitim olarak birçok ülkenin ilerisindeyiz. Bunun sebebi biz çabuk adapte oluyoruz ve paylaşabiliyoruz. Bu eğitimler bize yol gösteriyor ama yanına deneyimi de eklemek gerek. Çünkü deneyim olmadan başarı mümkün değil. Zaman ve fırsat çok önemli incelemek, bakmak ve zamanı bunlara göre dağıtmak gerek. Eğitimler bu konuda önemli gerisi sizin deneyimlerinize bağlı” dedi.
Konferans sonunda Doç. Dr. Nihat Gültekin, katılımcılara “Teşekkür Belgesi” verdi.