BİLİM DÜNYASININ EGELİ KADINLARI

Egeli bilim kadınları TÜBİTAK Bilim Teknik’in  “Bilimsel Çalışmalarıyla Öne Çıkan Türk Bilim Kadınları”  listesinde yer aldılar

BİLİM DÜNYASININ EGELİ KADINLARI

Ülkemiz biliminin gelişimine önemli katkılar sunan Ege Üniversiteli bilim kadınları;  TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisinin yayınladığı “Bilim Dünyasının Kadınları” kitapçığının 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftasına katkı sağlamak amacı ile hazırlanan “Bilimsel Çalışmalarıyla Öne Çıkan Türk Bilim Kadınları”  sayısında yer aldı. Türkiye’nin bilim toplumuna sahip ve teknoloji üreten bir ülke olmasına katkı sağlayan başarılı bilim insanlarının görev yaptığı Ege Üniversitesinde,  bilim kadınları da hem yurt içinde hem de yurt dışında ülkemizi bilimin her alanında uluslararası boyutta temsil ederek önemli başarılara imza atıyorlar. Ege Üniversitesi bilim kadınları; Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, Prof. Dr. Nalan Kabay, Prof. Dr. Şule Ertan Ela ve Merhum Prof. Dr. Sabiha Cura Özgür, TÜBİTAK’ın yayınladığı Bilim Teknik Dergisinin “Bilimsel Çalışmalarıyla Öne Çıkan Türk Bilim Kadınları”  listesinde yer aldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Üniversitemiz bilim kadınları önemli ve nitelikli bilimsel çalışmalar yapıyorlar. Son yıllarda belirgin bir artış olmasına rağmen, veriler dünya genelinde bilim insanlarının sadece yüzde 30’unun kadın olduğunu gösteriyor. Ülkemizde bu durum nispeten daha iyi. Üniversitelerimizde bilimsel çalışmalarına devam eden bilim insanlarının yüzde 45’i kadın. Ege Üniversitesi özelinde ise çalışanlarımızın ise yüzde 58’i kadın.  Ülkemiz biliminin gelişimine önemli katkılar sunan Üniversitemiz bilim kadınları,  TÜBİTAK Bilim Teknik dergisinin “Bilimsel Çalışmalarıyla Öne Çıkan Türk Bilim Kadınları”   kitapçığında yer aldı. Ülkemizde bilimin gelişmesine katkı sunan üniversitemiz bilim kadınları başta olmak üzere tüm bilim kadınlarını tebrik ediyorum. Kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar Gününü şimdiden kutluyorum” dedi.

Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, Bilimsel araştırmalarını ilaç, enzim ve nükleik asitlere dayalı olan elektrokimyasal biyosensörlerin geliştirilmesi ve uygulanması alanında yürütüyor. 2001’de TÜBA- Üstün Başarılı Seçkin Genç Bilim İnsanı, 2006’da TÜBİTAK Teşvik ve 2015’te TÜBİTAK Bilim Ödüllerine layık görüldü.

Prof. Dr. Nalan Kabay, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Kimyasal Teknolojiler Anabilim Dalında çözücü emdirilmiş reçineler, elektrodiyaliz, iyon değiştirici reçinelerle suda toksik, iyon değiştirme, iyonların giderilmesi, reaktif polimerler ve tuzsuzlaştırma alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. 2001’de mühendislik bilimleri alanında TÜBİTAK Teşvik Ödülü aldı. İyon değiştirme ve ayırma yöntemiyle çevre alanında yaptığı bilimsel çalışmalardan dolayı 2012’de İngiltere’de bulunan Kimya Endüstrisi Topluluğunun İyon Değiştirme Ödülüne layık görüldü.

Prof. Dr. Şule Erten Ela, 2013’te TÜBA-GEBİP, 2014’te UNESCO-LOREAL Genç Bilim Kadınları, 2015’te Bilim Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ve 2017’de enerji alanında TÜBİTAK Teşvik Ödüllerini aldı. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünde; güneş hücreleri ve güneş enerjisi teknolojisi, organik transistörler, nanomalzemeler, ışık yayan organik diyotlar, yeni elektron akseptör fulleren malzemelerin geliştirilmesi ve grafen oksitler üzerine çalışmalarına devam ediyor.

Merhum Prof. Dr. Sabiha Cura Öztürk, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğini kurdu. 1974’te Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları alanında yan dal uzmanlığı aldı. Türkiye’de sosyal pediatrinin kurulmasında ve çocukların bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal sağlığını korumak konusunda önemli çalışmalar yaptı. Sosyalizasyon hizmetlerinin gelişmesine öncülük etti. 1989’da TÜBİTAK Hizmet Ödülü aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir