EÜ Araştırma Üniversitesi Olmayı Hak Ediyor

Ege Üniversitesi, araştırma üniversiteleri arasında yer alabilmek adına Rektör Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde seferber oldu. Yükseköğretim Kurulunca yapılan değerlendirmede “Aday Araştırma Üniversitesi” konumunda bulunan Ege Üniversitesinde, araştırma üniversitesi olma yolunda önemli adımlar atıldı. Göreve geldiği günden itibaren bu hedef doğrultusunda gece-gündüz, hafta içi-hafta sonu demeden var güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi, araştırma üniversitesi olmayı fazlasıyla hak ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen 2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde, “Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında YÖK tarafından belirlenen Araştırma Üniversiteleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Üniversitemiz 5 yedek Araştırma Üniversitesi arasında yer aldı.

Temelleri,  Rektör Budak vizyonerliğinde “Ege Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyonla Yükseliyor” Yeni Destekler ve Altyapı Hizmetleri Bilgilendirme Toplantısı, “Rektörle Akşam Çayı”  ve “Ege Üniversitesi Gelecek Şurası”yla başlatılan süreç, Ege Üniversitesinin geleceğini şekillendiren kongreler ve bilimsel toplantılar ile devam etti.  Ege Üniversitesini araştırma üniversiteleri arasına taşımak, daha sonra uluslararası arenada hak ettiği yere getirmek için birçok önemli yenilikçi uygulama hayata geçirildi. Ege Üniversitesinde, son iki yıl içerisinde, bilime hem ulusal hem de evrensel nitelikte katkı sağlayan önemli araştırmalar ve projeler gerçekleştirildi.

“Aday Araştırma Üniversiteleri” arasında yer alan Ege Üniversitesinde, çalışmalar,  Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde,  belirlenen misyon ve stratejik yol haritasına uygun ve disiplinli bir şekilde sürdürülüyor. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu süreçte, Üniversitemizi;  yüksek araştırma desteğine sahip, öncü araştırmaların yapıldığı, bilime ve teknolojiye en çok katkıyı veren, çoklu akademik ve toplumsal rollere sahip seçkin bir kurum haline getirme hedefi doğrultusunda önemli düzenlemeler yaptık, yapmaya devam ediyoruz.   Araştırma başlığı altında yaptığımız çalışmalarda sadece mükemmeliyeti amaçlamıyoruz aynı zamanda eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımına da özel ehemmiyet gösteriyoruz. Nitelikli araştırmacılar yetiştirme noktasında yaptığımız düzenlemelerle birlikte dünya bilimine ve ülkenin kalkınmasına ciddi katkılar sunan lisans ve lisansüstü programlar açıyoruz. Ülkemiz ekonomisine ciddi katkı sağlayan, gündelik hayatımıza pozitif etki eden araştırma ve buluş ortaya koymaya ve patent yapmaya başladık” dedi.

Araştırma alt yapısını güçlendirmek için önemli adımlar atan Ege Üniversitesi, Merkez Kütüphanesini hem fiziksel hem de dijital olarak yeniledi. İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin en donanımlı ve en kapsamlı kütüphanelerinden olan Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde 277 bin basılı kitap, 189 bin 585 elektronik kitap, 49 bin 998 elektronik derginin yanı sıra taleplere göre hikâye, roman ve süreli yayınlar bulunuyor. Ayrıca kütüphane bünyesinde; Rosetta Stone Dil Paketi, SOBİAD (Sosyal Bilimler Atıf Dizini), uluslararası performans inceleme sistemi InCites, İdeaalOnline dergi paketi, APA PsycARTİCLES gibi araştırmacıların işlerini kolaylaştıran veritabanları bulunuyor. EÜ Merkez Kütüphanesi’nin fiziki kapasitesi de Rektör Budak’ın girişimleri ile artırılmış durumda.

Çağın en önemli gerekliliklerinden biri olan dijitalleşme adına da pek çok önemli çalışma gerçekleştirilen Ege Üniversitesinde bilgiye kolay ulaşmak için çeşitli otomasyonlar geliştirildi. Ege Üniversitesinin araştırma alt yapısını erişilebilir ve görünür kılmak için Ege Üniversitesi Laboratuvar / Analiz Bilgi Sistemi (EGE-LABSİS) kuruldu. Ayrıca Araştırma Üniversitesi olma yolunda kurum, birim, bölüm ve kişi performanslarının ölçülerek değerlendirilmesi ve sürdürülebilir bir kalite güvence sisteminin oluşturulabilmesi için Proje Süreçleri Yönetim Sistemi (BAPSİS) ile entegre çalışan Akademik Veri Sistemi (AVESİS) kullanıma sunuldu. Oluşturulan “Ege Bilim Platformu”nda ise; Araştırma Grupları, Projeler, Eğitim, Akademik Faaliyetler, Değişim Programları ve Sosyal Faaliyetler gibi başlıklarda ve bunlara dâhil pek çok alt başlıkta, internette yaygın olarak kullanılan “forum” formatı ile tartışmalar yapılıyor.

Başlatılan bilimsel proje seferberliği sonucunda Ege Üniversitesi, 2018 yılında TÜBİTAK-ARDEB programına, 331 proje ile en fazla proje başvurusu yapan üniversite oldu.  Bin 786 proje ile 2014- 2018 yılları arası en çok proje öneren Ege Üniversitesi, 2018 yılında projesi en çok kabul edilen ve desteklenen üniversiteler sıralamasında ise 65 projesi desteklenerek 4’üncü sırada yer aldı. Aktarılan proje bütçeleri sıralamasında ise 2017 yılında 25 milyon destek alarak 3’üncü sırada yer alan Ege Üniversitesi 2018 yılında büyük bir başarı göstererek 47 milyon 859 bin 284 TL destek alarak araştırma bütçesini bir yılda ikiye katladı. Bilimsel yayın kapasitesini de hem nitelik hem de nicelik olarak artıran Ege Üniversitesinde pek çok akademisyenin bilimsel çalışmaları dünyaca ünlü uluslararası bilim dergilerinde yer buldu. Ege Üniversitesi son iki yılda çeşitli değerlendirme kuruluşları tarafından yapılan dünya sıralamalarındaki yerini de üst basamaklara taşıyarak birçok alanda hem yetkinliğini hem de kalitesini tescilledi.

Hem eğitimde hem de araştırmada kaliteye önem veren Ege Üniversitesinde akademik ve idari bilimler ile laboratuvarların akreditasyonu için çalışmalar devam ediyor. Halihazırda; Hemşirelik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi (Bilgisayar, Elektrik Elektronik, Gıda, İnşaat, Kimya Tekstil Makine),   Edebiyat Fakültesi Psikoloji Programı, Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı, Yabancı Diller Yüksekokulu akredite olan birimler arasında yer alıyor. Ayrıca İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR), Akaryakıt Petrol Analiz Laboratuvarı (EGEPAL), Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM) ve Mikrobiyolojik Analiz Laboratuvarı (EGEMİKAL) Ege Üniversitesinin akredite olmuş laboratuvarları.

Rektör Budak, göreve gelmesinin ardından düzenlediği “Rektörle Akşam Çayı” kapsamında üniversitede görev alan öğretim üyeleri, öğretim görevlileri,  yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve uluslararası öğrenciler ile bir araya gelerek birlik ve beraberliği perçinledi. 2 yıllık süre zarfında üniversitenin yol haritasını belirleyen “Ege Üniversitesi Gelecek Şurası” ve “Sağlıklı Yaşamın Geleceği Şurası” düzenlendi. Her iki şurada da interaktif katılım sistemi ile tüm akademisyenlerin görüşleri alınarak raporlandı. Çıkan sonuçlar doğrultusunda Ege Üniversitesinin yapacağı çalışmaların öncelikleri ve yöntemleri belirlendi.

Ege Üniversitesinde mevzuatlar da günün şartlarına göre güncellenip yenileniyor. Ege’de atama kriterleri yenilenerek liyakat vurgusu yapıldı. Ayrıca değişen öğrenci danışmanlık sistemi ile hoca-öğrenci arasındaki bağ sıkılaştırıldı. Son iki yılda ihtiyaçlar doğrultusunda yeni fakülteler,  uygulama ve araştırma merkezleri, anabilim dalları, yüksek lisans ve doktora programları açılan Ege Üniversitesinde yüksek lisans ve doktora yapan öğrenci sayısı da artış gösterdi. Ayrıca üniversite bünyesinde bilimsel, sosyal ve kültürel alanda birçok sempozyum ve etkinlik düzenlenirken sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirildi.

Öğrenci odaklı eğitim anlayışını benimseyen Ege Üniversitesinde, öğrenci memnuniyetine önem veriliyor. Üniversite bünyesinde farklı alanlardan toplam 72 öğrenci topluluğunda yaklaşık 8 bin aktif öğe bulunuyor. Rektör Budak’ın “Her biri benim danışmanım” dediği öğrenciler, gerek “Turkuaz Masa” uygulaması gerekse “Rektör Randevu Sistemi” ile kolayca üst yönetime ulaşabiliyor. Ege Üniversitesinde öğrencilerin kampüs içerisindeki boş zamanlarını değerlendirmeleri ve kendilerini güvenli bir ortamda hissetmeleri için Rektör Budak liderliğinde bir dizi uygulama hayata geçirildi. “Yaya Öncelikli Yeşil Kampüs” uygulaması ile hem peyzaj uygulamaları ile çevre yeşillendirildi hem de kampüs içerisindeki araç yoğunluğu azaltılarak yaya güvenliği sağlandı. Ayrıca kampüsün çeşitli bölgeleri aydınlatılarak metruk binalar yıkıldı.

Üniversite-sanayi iş birliği konusunda da Rektör Budak önderliğinde önemli gelişmelere imza atan Ege Üniversitesi, “Ege Modeli” ile bu iş birliğine yeni bir soluk getirdi. Model kapsamında sanayicilerin, Ege Üniversitesi akademisyenleriyle iş birliğinde geliştirecekleri projelerin yüzde 75’ine kadar üniversitenin öz kaynaklarından destek sağlanıyor. EÜ, bu proje ile ülke ekonomisine can suyu olmayı hedefliyor. Rektör Budak ayrıca göreve geldiği günden bu yana İzmir ve çevresindeki organize sanayi bölgelerini gezerek sanayicileri dinledi. “Üniversite-sanayi” iş birliğini slogan olmaktan öteye taşımak için uğraş gösteren Rektör Budak, bu ziyaretler kapsamında üniversite ile toplum arasındaki duvarları kaldırırken olası iş birlikleri için de istişarelerde bulundu.

Yükseköğretim Kurulu tarafından uluslararasılaşma stratejisi kapsamında seçilen Ege Üniversitesi bu alanda da çeşitli çalışmalar yürütüyor. EÜ, bu kapsamda iş birliklerini geliştirirken diğer yandan yabancı öğrenci sayısını da her geçen yıl artırıyor. Ege Üniversitesinde; farklı kıtalardan ve ülkelerden 893 lisans, 7 ön lisans, 295 yüksek lisans ve 229 doktora öğrencisi olmak üzere toplam bin 424 yabancı uyruklu öğrenci öğrenimlerine devam ediyor. Uluslararası değişim programlarına katılan öğrenci sayısı da her geçen yıl artış gösteriyor.  Ayrıca yurt dışından pek çok üniversite ile çeşitli bilimsel alanlarda iş birliği protokolleri imzalanıyor. Tersine beyin göçüne de önem veren Ege Üniversitesi, yurt dışında çalışan başarılı Türk akademisyenler için de çekim merkezi durumunda. TÜBİTAK nezdinde başlatılan tersine beyin göçü çalışmaları kapsamında Oxford Üniversitesinden Dr. Özkan Doğanay, Akciğer Görüntüleme Laboratuvarı çalışmalarına katılmak üzere ülkemize kazandırılan önemli bir bilim insanı oldu. Ege Üniversitesi, Sağlık Turizminde de referans merkezi durumunda. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi sadece Türkiye’nin değil Balkanların, Kafkasların hatta Avrupa’nın önemli bir sağlık merkezi. Yurt dışından pek çok hasta, tedavi için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesini tercih ediyor. Ege bu başarısını Sağlık Bakanlığı Verimlilik ve Kalite Daire Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmede aldığı 96.28 puanla “A Plus Hastane” olarak tescilledi.

Sadece eğitim ve araştırmada değil sporda da iddialı olan Ege Üniversitesinde spor tesisleri Gençlik ve Spor Bakanlığının da desteğiyle baştan sona yenilendi. Çalışmalar kapsamında Büyük ve 50. Yıl spor salonlarının; zemin, aydınlatma, ısıtma- soğutma, tribün, aydınlatma ve güvenlik sistemleri yenilendi, ayrıca binaların badana ve bakımları da yapıldı. Öte yandan, Eczacılık Fakültesi önünde bulunan basketbol sahası yenilenirken voleybol sahası da sıfırdan yapıldı. Kampüsün 4 ayrı noktasındaki koruluk alanlarda 2,5 kilometre uzunluğunda tartan zemin yürüyüş ve koşu yolu yapıldı. 6 tenis kortu yenilendi, çim sahadaki atletizm pistinin aydınlatması tamamlandı. Ayrıca yenilenen açık yüzme havuzu da hizmete girdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir