Egeli akademisyenler Cibutili eğitimcileri misafir etti

YÖK tarafından uluslararasılaşma alanında pilot üniversite seçilen Ege Üniversitesi, bu yöndeki çalışmalarını ve işbirliklerini artırmaya devam ediyor. EÜ’nün uluslararasılaşma çalışmaları kapsamında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü akademisyenleri, Cibutili lise öğretmenleriyle bir araya geldi. Sosyoloji Bölümü Seminer Salonunda geçekleşen toplantıya, Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Yeşiltuna,  öğretim üyeleri Doç. Dr. Göknur Ege, Doç. Dr. Pelin Erol ve Dr. Öğr. Üyesi Ebru Çetin ile Cibuti Cumhuriyetinden turizm öğretmeni Idil Mohamed Ibrahim, bilgisayar öğretmeni ve bilgisayar mühendisi Radwan Yassin Mohamed, Elektronik dersi öğretmeni ve Elektronik Mühendisi Ahmed-Yacin Said Olhayeh ve Turizm Öğretmeni Fathi Mohamed Ibrahim  katıldı.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Dilek Yeşiltuna, “Öncelikle disiplinin önemini fark etmeniz bizim için çok önemli ve mutluluk verici. Daha önce üniversitemizde sağlık, mühendislik gibi çok farklı alanlarda fakültelerde sosyoloji dersi verilsin istedik ve böyle bir açılım yapıldı. Çeşitli bölümlerde Sosyolojiye Giriş dersi kondu. Böyle bir şeyi istedik çünkü sosyoloji disiplini insana dair, topluma dair her bölümle ilişkili. Bu konuda çok fazla talep geldi, derslere yetişemez olduk. Ancak bölümler sosyolojiye giriş dersinden çok memnun kaldıkları için kendileri farklı sosyoloji dersleri de alma talebinde bulundular” diyerek, bölüm olarak Cibuti ile işbirliğine ve onlara bu konuda destek vermeye açık olduklarını dile getirdi. Sadece eğitim konusunda değil, başka ortak projelerin geliştirilmesine, işbirliğine ve ortak çalışmalara sıcak baktıklarını vurgulayan Yeşiltuna, Cibutili eğitimcilerin destek talebini olumlu karşıladıklarını belirtti.

Uygulamalı Sosyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göknur Ege ise bölümde Uzakdoğu, Afrika ve Avrupa’dan lisans ve lisansüstü düzeyde öğrencilere daha önce de eğitim verildiğini ve halen verilmeye devam edildiğini söyledi. Ege,  “Geçtiğimiz yıl Ganalı bir öğrenciyi mezun ettik. Toplantıda tercümanlık görevini üstlenen Mourad Meraneh Youssouf da Sosyoloji Anabilim Dalında bu yıl doktora programına başladı. Birlikte Cibuti ve Türkiye konulu proje planladık” dedi.

Dil bir engel değil

Bölüm olarak Cibuti’ye eğitim desteği verebileceklerini ifade eden Doç. Dr. Pelin Erol ve Dr. Öğr. Üyesi Ebru Çetin, konukların ülkeler arasındaki dil farkı sorununa değinmeleri üzerine, “Her ülke kendi dilinde eğitim veriyor. Biz de öncelikle kendi dilimizde eğitim vermek zorundayız. Ancak bölümümüzde İngilizce dersler de olması nedeniyle Cibutili öğrenciler, eğitimi aksatacak dil sorunuyla karşılaşmayacaklardır” diye konuştular.

2019 yılı içinde Türkiye’ye Cibuti’den lisans ve lisansüstü 400 öğrenci geldiğini belirten Cibutili eğitimciler, 2016’dan itibaren Çankırı Üniversitesi ile anlaşmaları olduğuna dikkat çekerek her yıl Cibuti’den 180 lisansüstü öğrenci gönderildiğini, Ege Üniversitesine daha fazla öğrenci gönderilmesinden mutlu olacaklarını, eğitim konusunda çok iyi bir yerde olan Türkiye’nin Cibuti’ye yardımcı olabileceğini dile getirdiler.

Ülkelerinde toplumun gelişebilmesi için sosyolojiye duyulan gereksinime rağmen, sosyoloji eğitimi verilmediğine değinen eğitimciler, bölüm öğretim üyelerinden destek istediler. Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümüne lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenci göndermek istediklerini belirten grup üyeleri, sosyolojinin hayatın her alanını kapsadığı üzerinde durarak, Cibuti toplumunu daha ileriye götürmek için sosyolojinin çok önemli olduğunu söylediler.

Cibutili eğitim grubu, Sosyoloji Bölümünün toplantı taleplerine cevap vermesinden ve isteklerinin olumlu karşılanmasından duydukları mutluluğu dile getirerek, bölümden ayrıldılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir