“Borçka ve Küplüce Çömlekçiliği Üretim Biçimleri” Konferansı

Gülden Metin- Sima Kurt

“Ege Üniversitesi Uluslararası 8. EgeArt Sanat Günleri” kapsamında EÜ Moda ve Tasarım Yüksekokulu’nda Ardahan Üniversitesi Resim Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Filiz Öztürk, “Borçka ve Küplüce Çömlekçiliği Üretim Biçimleri” konulu konferans verdi. Konferansa EÜ Moda ve Tasarım Yüksekokulu akademisyenleri, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Konferansta konuşan Dr. Öztürk, “Benim eserlerimin tamamı çini ve seramik üzerine. Ardahan’da çini üzerine çalışmalar görmek mümkün değil, fakat Selçuklu döneminden kalma kesme tuğlalara rastlayabiliriz.  Bu bölgede hiç çömlekçilik yapılmamış olmasına rağmen çok fazla çömlek var ve nereden geldiklerini bilinmiyor.” diye konuştu.

“Borçka’da Çömlekçilik 300 Yıldır Yapılıyordu”

Dr. Öztürk, Küplüce ve Borçka çömlekçiliğine dair araştırıma yaptığından bahsederek  “Oradaki ustaların anlattıkların göre Borçka’da çömlekçilik 300 yıldır yapılıyormuş ve 2015’te sona ermiş.  Buradaki ustalar kendi çömlekleri için su sızdırmayacağını ve çatlamaların olmayacağını savundular. Bunun sebebinin ise az su kullanımı olduğunu söylediler. Ayrıca Küplüce çömlekçiliğini başlatan kişinin Borçkalı Genç Usta olduğu bilgisini almama rağmen daha fazla bilgi edinemedim” dedi.

Çömlekçilikte önemli bir yeri olan çömlekçi çarkını görsellerle destekleyerek anlatan Dr. Öztürk, “Çömlekçilik, çömlekçi çarkı ve yürek denilen malzemesi ile birlikte önemli bir gelişim sürecine girdi. 1950’lerde Borçka’nın çömlekçileri Ünye’yi etkilemeye başladı çünkü o dönemlerde çok fazla göç yaşanıyordu.  Göç sırasında çömlekçilik gelişti. Ustalar gidip geldikçe torna adı verilen daha hızlı üretimi sağlayan bir ürün getirdiler. Bununla günde 100 tane çömlek yapılabilirken geleneksel olanla on veya on beş tane yapılabiliyor” şeklinde konuştu.

Konferansın ardından katılımcılar Dr. Öğr. Üyesi Filiz Öztürk tarafından hazırlanan seramik sergisini  gezdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir