Prof. Dr. Kızılırmak Ege’de anıldı

Nazlı Ersözlü-Eylül Sansür

Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ve Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak, vefatının 36’ncı yılında Ege’de anıldı. EÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bölümü Abdullah Kızılırmak Dersliğinde gerçekleşen törene Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Evren, akademisyenler, öğrenciler ve Kızılırmak’ın sevenleri katıldı. Törende; Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisi Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Sankur, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Başkanı ve Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feza Baytop Günergun ve EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Dili ve Lehçeleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kaymaz konuşmacı olarak yer aldı.

Toplantının açılışında  konuşan Prof. Dr. Serdar Evren, “Her sene olduğu gibi bu yılda adını verdiğimiz dersliğimizde Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak hocamızı saygı ve sevgiyle anıyoruz. Bölümün kuruluşu 1963 yılında gerçekleşti daha sona 1965 yılında çok zor şartlar altında birçok emek verilerek EÜ Gözlem Evi kuruldu. Bu sebeple hocalarımızın ve çalışma arkadaşlarının neler yaptığını hepimizin bilmesi gerekiyor. Prof. Dr. Kızılırmak, 1963 yılında bölümü kurarken birçok kavramı aynı anda düşündü. İlk olarak üniversitemizde bir rasathane olmasını ve bu rasathane kurulurken de adına ışık ölçüm dediğimiz astronominin vazgeçilmez yöntemlerinden ve bilimsel çalışma alanlarından biri olan ışık ölçümü temel alan teleskoplarla birlikte çalışma yapmayı her zaman amaçladı” dedi.

“Yeni bir ansiklopedik sözlük çalışmamız var”

Prof. Dr. Evren “Prof. Dr. Kızılırmak hocamızın yazdığı ‘Gökbilim Terimleri Sözlüğü’ nün basılışının 50. Yılı. Kitap, 1969 yılında Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından basıldı. Bizim bölümümüzün şu anda hazırlamakta olduğu yeni bir ansiklopedik sözlük çalışmaları var. 2020 yılında hayata geçmesi planlanıyor ve bizler bu tarz çalışmaların çoğalmasını istiyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Evren’in konuşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Sankur, “ Türkçe Bilim Terimleri: Tarihçe, Yöntem, Bugün” konulu sunum gerçekleştirdi.  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Feza Baytop Günergun ise “Doğu ve Batı Dillerinden Türkçeye Çevrilen Astronomi Eserleri Üzerine Notlar (15. ve 18. Yüzyıllar)” başlığı ile bir konuşma yaptı.

Etkinliğinin son bölümünde ise Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Dili ve Lehçeleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kaymaz, “ Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak’ın Gökbilim Terimleri Sözlüğü’nden Hareketle Terim Dünyamız ve Türkçemizin Genel Görünüşü” konusunu anlattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir