“Sıfır Atık ve Uygulamaları” Semineri

Erol, “Sıfır Atık bir Sosyal Sorumluk Projesidir”

Nazlı Ersözlü

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Perşembe Seminerleri kapsamında “Sıfır Atık ve Uygulamaları” semineri düzenlendi. ÇEVMER Seminer Salonunda gerçekleşen semineri Çevre Mühendisi Leman Erol verdi. Seminere; ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz ve Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Melike Bor ve Prof. Dr. Armağan Kınal, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Seminerde akademisyen ve öğrencilere sıfır atık uygulamaları hakkında bilgiler veren Leman Erol, “Sıfır atık nedir ve nasıl yönetilir” sorularını açıkladı. 2018 yılından itibaren Türkiye genelinde başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarını içine alan Sıfır Atık projesinin Temmuz 2019 yılında yönetmeliğinin yayımlanması ile yükümlülük haline geldiğini belirtti. 2020 yılının Temmuz ayına kadar bütün kamu kurumlarında Sıfır Atık Sisteminin kurulmuş olması gerektiğini ifade etti.

“Döngüsel ekonomiye geçmemiz gerekiyor”

Erol, “ Ülkemizde nüfus, sanayileşme, kentleşme ve tüketim hızla artıyor ve durum böyle olunca da doğal kaynaklarımız azalıyor. Kaynakta oluşan atıklar geri dönüşüme gönderilmek üzere ayrıştırılmadığı sürece depolanmak üzere düzenli depolama sahalarına yönlendirilmektedir. Burada üzerinde durulması gereken konu bizim doğrusaldan ekonomiden döngüsel ekonomiye geçmemizdir. Yani bir işletmeden çıkan atığın başka bir işletmenin hammaddesi olarak kullanılmak üzere ayrı toplanmasıdır” diye konuştu.

“Geri dönüşüm çok önemli”

“Türkiye’de oluşan atıkların geri dönüşüme sadece yüzde 13 ü gidiyor, yüzde 60ı düzenli depolanıyor, yüzde 27 si düzensiz dökülüyor. Bizim hedefimiz ise 2023 yılına kadar geri dönüşüme giden atık miktarını 13’ten yüzde 35’çıkartmak ve depolanan miktarı da yüzde 65’e düşürmek” dedi.

“Plastik poşet kullanımı 600 milyondan 150 milyona düştü”

Leman Erol, “Atık yönetim hiyerarşisine baktığımızda atığın azalması için öncelikli olarak kaynağında önleme çok önemli. Peki, bunu nasıl gerçekleştirebiliriz? Ülkemizde ücretli plastik poşet uygulaması atığın kaynağında azaltılmasının güzel bir örneğidir, 2018 yılının ilk iki ayında 600 milyon adet olan poşet tüketiminin 2019 yılının ilk iki ayında 150 milyon adete düştüğü görülmüştür” dedi.

“Okullardan evlere ulaşacağız ”

 Konunun sosyal sorumluluk bilinci gerektirdiğini belirten Erol, “Bu bilincin çocukluktan oluşması gerekiyor. Bunun için de eğitim kurumlarından başlanması gerekiyor.  Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da projeye büyük destek veriyor. Eğer evlere ulaşamıyorsak çocuklarla projeyi ev halkına tanıtabiliriz.” dedi.

Seminer sonunda Erol, gelen soruları cevapladı. Ardından ÇEVMER Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Melike Bor, Leman Erol’a katılımından dolayı “Teşekkür Belgesi” verdi.

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir