Sağlıklı yaşama giden yol, sağlıklı spordan geçer
İZMİR(Ege Ajans)- Isınmaya başlayan havalar ve yaklaşmakta olan yaz ayları hemen hemen herkesi spor alanlarına doğru hareketlendiriyor. Sağlıklı yaşam için spor son derece önemli ama spor yaparken de bazı spor ve sporcu sağlığı kurallarını da ihmal etmemek ayrı bir önem taşıyor. Sağlıklı bir hayat için spor yaparken, sağlığımızı tehlikeye atmamak için, bazı temel sağlık kurallarına dikkat etmenin önemli olduğunu vurgulayan Ege Üniversitesi Spor Bilim Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Onur Oral, “Hareketsiz bir insanın egzersiz yapan birine göre kalp krizi geçirme riski 2 kat daha fazladır” dedi.
Uzm. Dr. Onur Oral, “Günümüz koşullarında yoğun bir fiziksel aktivite gerektiren çok fazla meslek bulunmaması ve teknolojik gelişmelerin hayatımızdaki varlığına paralel olarak iş veya dinlenme zamanlarında çok az yapılmaktadır. Artık insanlar yürümek yerine otomobil ya da toplu taşıma kullanıyor, fiziksel bir aktivitede bulunmak yerine boş vakitlerinde TV izlemeyi, bilgisayar başında zaman geçirmeyi tercih ediyor. Futbol, basketbol, atletizm, yüzme gibi bazı sporlar bir miktar egzersizi beraberinde getirse de, bu branşlarda düzenli ve disiplinli bir egzersiz planlaması yapılmadığı için hayatlarımıza etkin düzeyde hareket getirmiyor” dedi.
Egzersizin, hem fiziksel hem de zihinsel anlamda oldukça önemli ve yararlı bir aktivite olarak insan sağlığı için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirten Uzm. Dr. Oral, “Egzersiz yaptığınızda, başarılması zor bir işi başarma duygusu nedeniyle kişi kendini çok daha iyi hisseder” diye konuştu.
“SPOR, KALP KRİZİ GEÇİRME RİSKİNİ AZALTIR”
Hareketsiz bir insanın egzersiz yapan birine göre kalp krizi geçirme riskinin 2 kat daha fazla olduğunu belirten Uzm. Oral, “Fiziksel aktivite bireyi sadece formda tutmakla kalmaz, aynı zamanda kalp krizi geçirme riskini de azaltır. Obezite riskleri arasında en sık görülen hastalıklardan olan koroner kalp hastalığı olduğu için, dengeli ve etkin kilo kontrolü kalp kökenli sorunların çözümünü kolaylaştırır çünkü egzersiz yaparken kalori yakımı nedeniyle kilo kaybı yaşanır ve bu düzenli egzersiz temposu bireyi istenen kiloda tutar, bu da kalp krizi geçirme riskini azaltır” dedi.
Egzersiz yapmanın da riskleri olduğunu belirten Uzm. Oral, “En büyük tehlikelerden biri spor yaparken kas ya da eklem zedelenmesidir. Bu durum kişi uzun süreli olarak çok ağır bir egzersiz yaptığında, özellikle de bu kişi uzun süredir fiziksel olarak aktif olmamışsa yaşanabilir. Bazı durumlarda, spor esnasında insanlar hayatlarını bile kaybedebilir. Kırk yaşın üstündeki kişilerde ise kalp rahatsızlığı genelde kalbin kan damarlarında yağ birikmesi olan koroner arterdir. Bu ölümlerin çoğu, göğüs ağrısı, bayılma, aşırı nefes darlığı gibi uyarıcı belirtiler sonucu gerçekleşmektedir. Bu tarz ölümler genelde kalp rahatsızlığı olan bir kişinin spor yapabilmesi için gerekli muayeneleri olmadan bilinçsizce kendini aşırı zorlaması sonucu ‘Koroner Arter Hastalığı’ nedeniyle meydana gelir” dedi.
Uzm. Onur Oral, “Aşırı egzersiz hiç kimse için iyi değildir, özellikle de kondisyonsuz, orta yaşlı ve yaşlı kişiler için egzersiz, spora uygunluk muayenesi sonrasında başlanması, gereken bir sportif etkinlik olarak değerlendirilmelidir. Egzersizin kademeli ve bilimsel bir programa izlenerek yapılması herkes için çok önemlidir. Sportif aktivitelere fizyolojik ve metabolik uyum biraz süre ister ama bu konuda uzman eğitmenlerin düzenleyebileceği bilimsel gerçeklere uygun olan egzersiz planlamaları yapıldığında, dilediğiniz forma kavuşmanız çok zaman almayacaktır” diye konuştu.