Onkoloji hastası çocuklara dünya standartlarında hizmet
EÜ – KİTVAK BİR KEZ DAHA EL ELE
Onkoloji hastası çocuklara dünya standartlarında hizmet
Ali İhsan Mimtaş
Ege Üniversitesi ve KİTVAK (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) arasında imzalanan protokol ile 2 milyon TL’ye mal olacak “Hücresel Tedavi Merkezi” projesine start verildi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Onkoloji tedavisi gören çocukların uluslararası standartlarda hizmet almasını sağlayacak olan proje düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı.
Projeyi hayata geçirecek protokol; EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan ile KİTVAK Yönetim Kurulu Başkan Vekili İklil Ulueren tarafından imzalandı. Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesinde düzenlenen imza törenine EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi Öğretim Üyeleri Prof. Dr.Savaş Kansoy, Prof. Dr.Mehmet Kantar, Prof. Dr. Serap Aksoylar, akademisyenler ve KİTVAK yönetim kurulu üyeleri katıldı.
EÜ Hastanesi bölgenin en iyi hastanesi
İmza töreninde konuşan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, KİTVAK’ın Ege Üniversitesi’ne yıllardan beri büyük desteklerde bulunduğunu belirtti. Yeni projenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İzmir’in ve bölgenin en büyük ve aynı zamanda en nitelikli hizmet veren hastanesidir. Pek çok hastanın tedavi olmak için tercih ettiği bir yer. O yüzden en iyi şekilde hizmet vermek gerekiyor. Ancak devletin imkânları da sınırlı. Bu aşamada da bağışçılar ve vakıflar devreye giriyor. Böyle bir merkez de bu sayede ortaya çıkıyor. Ege Üniversitesi olarak bu bağıştan yararlanacak olan çocuklar ve aileleri adına KİTVAK’a çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Hastanesine 2004 yılında Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesini kazandırarak kemik iliği kök hücre nakli hizmetlerinin gelişmesine, daha fazla çocuğun bu tedavilerden yararlanmasına önemli katkıda bulunduklarını vurgulayan İklil Ulueren de yeni projeyi en kısa sürede hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Ulueren “Bu proje ile onkoloji tedavisi gören çocuklarımız Amerika’da, Avrupa’da tedavi gören çocuklarla eşit kalitede hizmet alacak, hasta çocuklarımıza dünyadaki yeni tedavilere ulaşma olanağı sağlayacak. Büyük bir heyecan duyduğumuz bu projeyi yine yüce gönüllü hayırseverlerimizin katkılarıyla hayata geçireceğiz” dedi.
“Hücresel Tedavi Merkezi”
Prof. Dr. Serap Aksoylar kurulacak olan “Hücresel Tedavi Merkezi” hakkında detaylı bilgi verdi. Yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olacak merkez sayesinde Onkoloji tedavisi gören çocukların dünya standartlarında tedavi hizmetlerine ulaşacaklarını belirten Aksoylar, “Bu proje uyguladığımız tedavi standartlarını daha da yükselterek daha fazla sayıda çocuğumuzu yaşama kazandırma hedefimize ulaştıracak uluslararası bir akreditasyon sistemidir. Çocuklarımız dünya standartlarında tedavi almayı hak ediyor, biz de bu hedefimize Kitvak’la ulaşacağız. Kitvak’a çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Hizmet kalitesi JACİE standartlarına yükseltilecek
Projenin tamamlanmasıyla Ege Üniversitesi Pediatrik Kemik İliği Kök Hücre Nakil Ünitesi uluslararası akreditasyon sistemine- JACIE- sahip olacak. Ünitenin JACIE (Joint Accreditation Committee) kalite belgesine sahip olmasıyla birlikte tedavinin standartları yükselerek daha fazla sayıda çocuğun yaşama kazandırılması sağlanacak. JACIE sisteminin üniteye kazandıracağı diğer avantajlar ise şöyle: Onkoloji tedavisi gören çocuklar Amerika’da, Avrupa’da tedavi gören çocuklarla eşit kalitede hizmet alacak. Gerek verici gerekse de hasta için ölüm ve ağır yan etki oranları azaltılacak. Vericinin maksimum güvenliği sağlanacak. Hastalara dünyadaki yeni tedavilere ulaşma olanağını sağlayan klinik araştırmalar JACIE akreditasyonu olan transplant ünitelerinde yapılmaktadır ve hastaların bu yeni tedavilere ulaşmasına imkân sağlanacak.
Kök Hücre Kemik İliği Nakli Tedavisi
Çocukluk çağında ölümcül olan, başta lösemi gibi kanserler ve yaşamın mümkün olmadığı birçok doğumsal hastalıkta tek tedavi yöntemi. Kök hücre nakli tedavisi, yan etkisi yüksek olan hücresel bir tedavi yöntemi ve bu tedavi sırasında ölüm oranları tüm dünyada gelişmişlik düzeyine göre yüzde 10-30 arasında değişiyor. Bu ölüm oranlarını azaltmak ve gelişmiş ülkelerde görülen düzeylere çekmek ancak yapılan hizmetinin kalitesini arttırarak mümkün. Ünitenin hizmet standartlarının yükseltilmesiyle bu oranların aşağı çekilmesi sağlanacak.