Ege’den “Klinik Araştırmalarda Yakın Gelecek” Sempozyumu

  Adem Geyik

İZMİR(Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından “Klinik Araştırmalarda Yakın Gelecek: Translasyonel Tıp Bakış Açısı” sempozyumu düzenlendi.  Sempozyuma Bayer Onkoloji Kürsüsünde, genel müdür ve üst düzey direktör olarak çalışmalarını sürdüren Dr. Cem Cüneyt Elbi konuşmacı olarak katıldı.  Muhittin Erel Amfisinde düzenlenen sempozyuma; Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

“Yeni ilaçlar geliştirilmeli”

Kanser konusunda son dönemde önemli ilerlemeler kaydedilse de bu sürecin uzun bir yol olduğunu ifade eden Dr. Elbi şöyle konuştu: ‘‘2019’un kanser istatistiklerine baktığımız da en sık görülen kanserlerden birisi meme kanseri ve prostat kanseri. Fakat en çok ölüme sebep olan kanser ise, akciğer kanseridir. Gittikçe yükselmeye başladığını görüyoruz. Bu doğrultuda yeni ilaçların geliştirilmesi oldukça önem kazanıyor. Tabi uzun ve zor bir süreç. İlaçların araştırma ve geliştirme süreçleri 10-15 yıl alıyor. Bu süreyi nasıl azaltabiliriz, hastalarımıza nasıl daha hızlı tedavileri yetiştirebiliriz gibi konular üzerinde duruyoruz. Ne kadar başarılı olduğunuz değil, ne kadar öğrendiğiniz önemli oluyor bu süreçte. Aslında ilaç geliştirenlerin hedefi, çabuk bir şekilde yanılıp daha fazla ileriye gitmemek.” 

Translasyonel tıp ile temel ve uygulamalı bilimlerin yardımıyla edinilmiş bilgilerin insan sağlığının daha iyi olmasının hedeflendiğini belirten Dr. Elbi, “Bu hedefte yeni jenerasyon klinik çalışmaları çok önemli rol oynar. Klinik çalışmaların daha efektif olması için temel bilimlerin yanında, kanser biyolojisi uzmanı, ilaç geliştirme deneyimi olan insanlar ve onkoloji uzmanlarını içeren takımlara ihtiyaç vardır” diye konuştu.

“Hedefe yönelik tedavi edilmeli”

Kanserin tedavisinde hedefe yönelik tedavi ile mümkün olacağını ifade eden Dr. Elbi, şunları kaydetti: “Bu tedavide yeni biyobelirteçlerin, analitik olarak onaylanmış biyobelirteç tahlillerinin ve bunların klinikte etkili olarak uygulanmasının önemi çoktur. Rasyonel kombinasyon tedavileri de ilaçlara karşı gelişen resistansin başarı ile yenilenmesini sağlayacaktır.”

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Dr. Elbi’ye sempozyum sonunda Başhekim Prof. Dr. Tuncay Göksel tarafından “Teşekkür Belgesi” verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir