“Yeni doğan bebeklerde erken tanı ile işitme kaybının önüne geçiliyor”

Ege’den İşitme Sağlığı Farkındalığı Standı

 “Yeni doğan bebeklerde erken tanı ile işitme kaybının önüne geçiliyor”

Asena Karcıer-Seray Açar

İZMİR (Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Odyometri Bölümü 2.sınıf öğrencilerinin Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında ve EÜ İşitme Topluluğu (EGİT) tarafından “İşitme Sağlığı ve Kaybı Hakkında Bilgilendirme ve Farkındalık Yaratma” standı açıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ana Poliklinik Giriş Koridorunda açılan standı EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Güçlü Selahattin Kıyan, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Ali Ekşi, Öğr. Gör. Ebru Kalyoncu da ziyaret etti.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan ve Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.     Dr. Güçlü Selahattin Kıyan’ın desteklediği stant etkinliğinin yürütücülüğünü Odyometri programı ve EGİT akademik danışmanı Öğr. Gör.  Gülce Kirazlı yapıyor.

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon işitme kaybı olan bireyin yaşadığını belirten Öğr. Gör. Gülce Kirazlı, “Türkiye’de işitme kaybı yaşayan birey sayısının fazla olması ve her sene yaklaşık 2 bin işitme kaybı olan çocuğun dünyaya gelmesi nedeniyle, toplumu işitme sağlığı hakkında bilgilendirmek ve toplumda farkındalık yaratmak için stant açmaya karar verdik. Bu stant aracılığıyla kişilere, işitme kaybına neden olabilecek sebepleri, işitme kayıpları varsa nereye başvurabileceklerini ve işitme kaybını yaşamadan bu durumla ilgili nasıl önlem alabileceklerini anlatıyoruz” diye konuştu.

İşitme kaybı yaşayan yeni doğan bebeklerde erken tanının önemli olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Kirazlı, “Erken tanılamada işitme yetersizliğinin mümkün olan en erken dönemde, özellikle bebeklikte farkına varılması çok önemlidir. Çünkü, konuşma ve dil gelişimi için hayatın ilk 6 ayı en kritik dönemi oluşturmaktadır. Bu nedenle bebeklerde işitme kaybının tanısının ilk 3 ay içinde konulması gerekmektedir. Yeni doğan bebeklerde ne kadar erken tanı konursa, çocuğun işitme ve konuşma gelişimi o kadar olumlu etkilenecektir” dedi.

Etkinlik standında üç gün boyunca 10 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Öğr. Gör. Kirazlı,  etkinliğin ilk gününde yaklaşık bin 500 kişiye ulaştıklarını bildirdi.

Kişilerin işitme kaybının tipini ve derecesini çeşitli testler yardımıyla saptayan ve işitme cihazı kullanan hastanın ayarlarını yapan kişiye odyometrist dendiğini ifade eden EGİT Denetim Kurulu Başkanı Derya Mert, farkındalık standı aracılığıyla kişilerin işitme sağlıkları ve kayıp durumlarına yönelik farkındalık durumlarını formlar uygulayarak belirlemeyi ve istatistik oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Öğrenciler tarafından hazırlanan farkındalık videosunun izletildiği stantta, gün boyu hastaneye gelen kişilerin kendileri ve yakınlarının işitme kaybı yaşamaları durumunda nelere dikkat etmeleri gerektiği hakkında bilgiler içeren broşürler dağıtıldı ve işitme kaybı farkındalık formları uygulandı. Stant, 7 Aralık tarihine kadar, 09.00-15.00 saatleri arasında bilgi almak isteyen tüm katılımcılarını bekliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir